Dostupni linkovi

Kao da su sjutra izbori


Izbori u Crnoj Gori, arhiv

Predsjednički izbori Crnu Goru očekuju na proljeće 2018. godine ali su već sada tema u medijskim istupima i raspravama glavnih političkih aktera na domaćoj sceni.

Ne prestaju licitiranja sa raznih strana u vezi sa tim ko će biti kandidati, odnosno koje bi ličnosti bile najbolja opcija.

Dok u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) smatraju da bi za njih najbolja opcija bio bivši premijer i akuelni lider vladajuće crnogorske stranke Milo Đukanović, u opoziciji još nemaju dogovor o mogućem zajedničkom kandidatu.

U DPS-u kažu da je priča o predsjedničkim izborima rano počela zato što zapravo opozicija potencira tu priču jer, kako za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže funkcioner vladajuće stranke Predrag Sekulić, oni na taj način žele da prikriju sve svoje promašaje i neuspjehe.

"Počev od onih na parlamentarnim izborima iz oktobra prošle godine pa do neuspjeha koji se tiče samog bojkota parlamenta. Čini mi se da na taj način takođe pokušavaju da mobilizuju svoje biračko tijelo koje, kako meni izgleda posmatrano ovako sa strane negativno reaguje na sve ono što su potezi naših kolega iz opozicije. Ne treba zaboraviti da oni to rade i da bi uhvatili dobru startnu poziciju kako bi poslali poruku da je njihov lider bogom dan za tu poziciju", ističe Sekulić.

U opoziciji su praktično sve stranke najavile da će kandidovati svoje predsjednike, ukoliko prethodno ne bude postignut dogovor o zajedničkom kandidatu, na čemu insistiraju u Demokratskom frontu (DF) iz kojeg poručuju da bi to trebalo da bude nestranačka ličnost.

Kako za RSE kaže Milutin Đukanović, oni ne smatraju da je rano za tu priču i dogovor opozicionih subjekata.

"Mi smo kao DF i izašli sa tom strategijom o nestranačkom kandidatu. Mislimo da je to dobro i da imamo dovoljno vremena za dogovor i mislimo da nijesmo poranili sa tom pričom. Mi, naravno, zahtijevamo da pored održavanja predsedničkih izbora budu ponovljeni parlamentarni izbori zbog režiranog državnog udara. Mi smo jasno saopštili našu platformu o oba ta pitanja. Mislimo da je pravi momenat da sve opozicione stranke zauzmu jasan stav o tome", navodi Đukanović.

Milutin Đukanović: Zahtijevamo ponavljanje parlamentarnih izbora
Milutin Đukanović: Zahtijevamo ponavljanje parlamentarnih izbora

Kada je riječ o zajedničkom opozicionom kandidatu, zbog ideoloških i političkih razloga, teško je u ovom trenutku očekivati postizanje takvog dogovora, ali to nije isključeno kao opcija.

Da li je cijela ta priča o predsjedničkim izborima i kombinatorici preuranjena?

"Iz jednog ugla posmatrano, tačno je da je ta dinamika počela mnogo ranije od očekivane, ali ako pogledate kako je usitnjena opozicija, koliko ima procesa unutar samih partija tog bloka, od izbora novih lidera do cijepanja partija, do takvog atomiziranja kakvo se odavno nije vidjelo na političkoj u Crnoj Gori, onda je logičan taj pristup da se baš u ovom trenutku otvore karte u priči o predsjedničkim izborima koji bi trebalo da budu održani u martu ili aprilu naredne godine", ocjenjuje politički analitičar Dragiša Janjušević.

Bilježimo i da su pojedini faktori ruske politike zainteresovani za zajedničko djelovanje opozicionih stranaka u Crnoj Gori.

Tako je u posljednjem medijskom nastupu zamjenik generalnog sekretara Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak ocijenio da je najvažnije da opozicione stranke imaju zajedničkog predsjedničkog kandidata.

Prema riječima Borisa Raonića iz Građanske alijanse s obzirom na to kako je počela debata o predsjedničkim izborima, ona će u narednom periodu samo jačati.

"Nijesam siguran da će uopšte doći do razvodnjavanja ove priče jer će sve partije dozirati i kreirati tu priču onako kako bude njima odgovaralo u cilju dobijanja lokalnih izbora i to će po svemu sudeći obilježiti našu političku scenu u narednih pola godine", zaključuje Raonić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG