Dostupni linkovi

Da li je Železnjak mentor dijelu crnogorske opozicije?


Sergej Železnjak
Sergej Železnjak

Zamjenik generalnog sekretara Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak iznio je svojevrsnu strategiju djelovanja crnogorske opozicije čiji bi rezultat trebalo da bude smjena vlasti u Crnoj Gori. Prema Železnjaku, ključno je da opozicija ima zajedničkog predsjedničkog kandidata, ali da bi se to ostvarilo potrebno je ispuniti preduslove.

Da li sugestije Železnjaka crnogorskoj opoziciji predstavljaju politički savjet i dobre usluge ili nalog Rusije i miješanje u unutrašnje političke odnose u Crnoj Gori?

Ovaj ruski zvaničnik koji nekoliko godina unazad dominira u izjavama koje se odnose na političke prilike u Crnoj Gori, ovoga puta iznosi savjet crnogorskoj opoziciji – da nastavi da bojkotuje Skupštinu Crne Gore, da se opozicioni Demokratski front i Demokratska Crna Gora pomire i da opozicija dogovori zajedničkog predsjedničkog kandidata.

U Demokratskoj Crnoj Gori Alekse Bečića Radio Slobodna Evropa (RSE) je pokušao da sazna kako doživljavaju izjavu zamjenika generalnog sekretara Jedinstvene Rusije Sergeja Železnjaka, međutim u toj stranci nisu bili raspoloženi za komentar.

Činjenica je da su Demokratski front i Demokrate otvorili međusobni politički rat u kojima se optužuju za izdaju opozicionih principa.

Na drugoj strani, u Demokratskom frontu, sugestije Železnjaka ocjenjuju kao pravo svakoga da iznosi predloge.

Milutin Đukanović je nezadovoljan aktivnostima ostatka opozicije.

"Demokratski front je uvijek bio spreman za zajedničke aktivnosti, a ostala opozicija, na žalost, i dalje ćuti. Očigledno čekaju šta će im saopštiti američka ambasada. Mi na to ne pristajemo, kao što ne pristajemo da nam bilo ko drugi nameće političke stavove. Mi imamo jasan plan i vodimo samostalno politiku. A svi ljudi imaju pravo da predlažu, a mi imamo sopstvene stavove koji su jasno saopšteni građanima i ostalim političkim subjektima koji sebe nazivaju građanskom opozicijom. Svako ima pravo da predlaže ono što misli da je najbolje", rekao je Đukanović za RSE.

Đukanović: Samostalno vodimo politiku
Đukanović: Samostalno vodimo politiku

Sergej Železnjak je, u cilju smjene Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, sugerisao opoziciji da zahtijevaju i održavanje parlamentarnih izbora, poručio da od dijaloga Demokratskog fronta i Demokrata zavisi uspjeh predstojeće izborne kampanje, te je pohvalio dio opozicionih lidera koji su se izjasnili za zajedničko djelovanje.

Željeznjak je upozorio opoziciju da su "pokušaji jedne opozicione partije ili bloka da zauzme mjesto DPS-a unaprijed osuđeni na propast". U Građanskom Pokretu URA kažu da se nikada neće rukovoditi željama i sugestijama onih koji nisu dosegli elementarne demokratske standarde.

"Kada u Rusiji počnu da primjenjuju elementarna pravila normalnog političkog života i demokratije, kada uvaže ljudska prava i slobodu mišljenja i izražavanja, kada u Rusiji bude postojalo istinsko višestranačje i prestane progon političkih oponenata vlasti – onda bismo bili spremni da saslušamo šta predstavnik Kremlja ima da kaže", kaže Neđeljko Rudović iz Građanskog pokreta URA.

Mentorstvo ne donosi dobro

Rudović kaže da opozicija može uspjeti jedino na konceptu prozapadne politike koja ničim ne dovodi u pitanje nezavisnost Crne Gore. Međutim, dio političkih subjekata, prema ocjeni Rudovića, to ne prihvata.

"Na žalost, oni kojima je Železnjak, izgleda, bio mentor i kojima se sada dominantno obraća, to ne žele da shvate ili prihvate. Tako da, u ovom momentu, teško možemo govoriti o nekoj bližoj saradnji i nekoj tijesnoj koordinaciji sa političkim grupacijama koje očigledno slijede uputstva nekog Železnjaka, a koja nisu za javnost", ističe Rudović.

U Železnjakovoj izjavi ključna meta je Demokratska partija socijalista i njena smjena.

Poruke ruskog zvaničnika u DPS-u tumače novim talasom mentorstva prema opoziciji.

Poslanik DPS-a Obrad Mišo Stanišić smatra da će opozicija, pod takvim mentorstvom, ponovo izgubiti izbore.

"Gospodin koji poziva Demokratski front i Demokrate da se ujedine, to je još jedan čin kako bi se Crna Gora povela tamo kud ne treba. Odnosno kako bi Crna Gora skrenula sa puta koji je odavno zacrtala i niko više sa strane, pa ni mentori Fronta i Demokrata, neće odlučivati o Crnoj Gori", kaže Stanišić.

"Gospodin Železnjak dobro zna kako je mentorisao Demokratskom frontu godinu i više dana unazad i kakav je rezultat. Dok god političke grupacije, kakav je Demokratski front, budu imale takve mentore, ne mogu se nadati dobrim rezultatima na bilo kojim izborima u Crnoj Gori. Kako god da se ujedine za bilo koje izbore, pa i predsjedničke, izgubiće od Demokratske partije socijalista jer građane Crne Gore više niko i nikad neće prevariti", zaključuje Obrad Mišo Stanišić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG