Dostupni linkovi

Susreti predsjednika značajni za dobrosusjedske odnose


Ivo Josipović, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović daju izjave novinarima, Banjaluka 6. decembar 2010. Foto: Erduan Katan
Ivo Josipović, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović daju izjave novinarima, Banjaluka 6. decembar 2010. Foto: Erduan Katan
Narodi na ovim prostorima zaslužuju optimizam, a vrijeme je da lideri zapadnog Balkana preuzmu njihovu sudbinu u svoje ruke, konstatacija je oko koje su se složili regionalni lideri u ponedjeljak uveče u Banjoj Luci, na dodjeli priznanja „Ličnost godine“ hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću.

Poruke koje su se mogle čuti iz Banje Luke jesu pozitivne i značajne za cijeli region iako više dolaze iz sfere selebritija, a manje iz sfere politike, kaže profesor sa sarajevskog Fakulteta političkih nauka Asim Mujkić.

„To je bila dobra prilika da se sjedne, porazgovara, da se ostvare neki ljudski kontakti oči u oči. Oni treba da se susreću u insitucijama, ali dobro je, evo, i u golf klubovima ili u hotelskim foajeima“, kazao je Mujkić.

Vehid Šehić: Ne bih gledao da je to kurtoazna posjeta, jer svaki njihov susret sigurno može doprinijeti dobrosusjedskim odnosima.
Susret u Banjoj Luci nastavak je dobre saradnje među predsjednicima zemalja bivše Jugoslavije koja je počela u maju u Sarajevu na sastanku Igmanske inicijative, kaže Vehid Šehić iz ove organizacije.

„Ja to ne bih gledao da je to kurtoazna posjeta, jer svaki njihov susret sigurno može doprinijeti dobrosusjedskim odnosima, ali ja moram reći kao građanin BiH da ja vidim i tu doprinos političkoj stabilizaciji u BiH, naročito u trenutku kada očekujemo da se konačno konstituiše vlast“,
ocjenjuje Šehić.

Glavni i odgovorni urednik magazina Buka Aleksandar Trifunović takođe kao pozitivne ocjenjuje poruke upućene iz Banje Luke. No, nije baš sve tako sjajno kao što političari žele predstaviti, kaže on.
Milorad Dodik i Boris Tadić, 6. decembra 2010. u Banjaluci

„Svaka pozitivna poruka koja dolazi iz regije, koja je u nekad u sebi imala rat i sukobe, uvijek je dobra. Mnogo bolja nego poruke koje to nisu, poruke koje su loše, poruke koje ponovo podsjećaju na sukobe. Međutim, iza svakog skupa te vrste ja ne vidim na površini to, možda, izgleda kao jedna srećna porodica, ali ispod toga se kriju ogromni problemi kojima se niko ne želi baviti. Uvijek mislim na ono što mi prvo pada na pamet, a to su procesi suočavanja sa prošlošću, koji gotovo da nisu započeli u regionu na način na koji je to potrebno. I dok god se to ne desi, političari na vrhu će komunicirati i slati poruke da su srećni i nasmijani, ali nemojmo se zavaravati - i tokom ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoalsvije lideri nikad nisu prekidali tu komunikaciju“,
rekao je Trifunović.

Simbolika ili suština

Sa ocjenama da skup u Banjoj Luci može značiti pozitivne promjene u regiji ne slaže se politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski. On smatra da je banjalučki skup više fiksiran na simboliku nego na suštinu, što je, kako objašnjava, odlika današnjih političara u regiji.
Žarko Puhovski: Izgubio se onaj izvorni, inicijativni element koji je značio nešto puno, da su neke stvari prvi put učinjene.

„Pa su sad svi strašno zadovoljni činjenicom da se nešto dogodilo u Banjoj Luci, da se svi predsjednici iz čitave regije skupljaju u velikoj akciji pripitomljavanja gospodina Dodika, koji nikako nije divlja zvjer i koji veoma dobro zna šta radi, koliko god se to meni ne sviđalo. I zbog toga se izgubio onaj izvorni, inicijativni element koji je značio nešto puno, da su neke stvari prvi put učinjene, da je gospodin Josipović, da je gospodin Tadić, prije njih gospodin Mesić pokrenuo neke do tada nove stvari. Kada se to treći ili četvrti put događa, onda to postaje, zapravo, rutinsko igranje na nešto za šta ljudi više po mojem sudu nemaju, ili barem ne bi trebali imati puno interesa“, zaključuje Puhovski.

Sa regionalnim liderima u Banjoj Luci je razgovarao i entitetski predsjednik Milorad Dodik. I on se sa optimizmom obraćao novinarima nakon svih sastanaka.

„Upravo pretjerano davanje na značaju Miloradu Dodiku, to čini kontraproduktivnom tu situaciju. I ono što smo mogli primijetiti iz dosadašnjeg njegovog ponašanja je da, nažalost, na njegovu politiku i na način na koji on vodi rijetko ko može uticati. A pritom prvenstveno mislim na predsjednika Srbije Tadića koji potpuno suprotno ponekad misli o BiH od Milorada Dodika, ali to mu očeigledno ne smeta da mu se pridruži kad ga ovaj pozove“,
odgovara Aleksandar Trifunović na konstatacije da su regionalni lideri dolaskom u Banju Luku, između ostalog, pokušali da pozitivno utiču na Dodikova i politiku koju vodi.

Vehid Šehić podsjeća da je svaka vrsta razgovora među susjedima uvijek dobrodošla, naročito kada je riječ o odnosima susjeda prema Bosni i Hercegovini:

„Ja bih želio da sutra takav jedan susret bude u Mostaru, u Tuzli, jer to će dati doprinos političkoj stabilizaciji u BiH. Jako je značajno da ovakav susret budi nadu kod građana BiH i regiona da ćemo u budućnost gledati sa daleko više nade“,
kazao je Šehić.
XS
SM
MD
LG