Dostupni linkovi

Predsednica Evropske komisije ocenila mađarski zakon o LGBT sramotnim


"Koristiću sva ovlašćenja komisije da osiguram da su prava svih građana EU zagarantovana ko god da ste i gde god da živite", poručila je Von der Leyen
"Koristiću sva ovlašćenja komisije da osiguram da su prava svih građana EU zagarantovana ko god da ste i gde god da živite", poručila je Von der Leyen

Mađarski zakon koji zabranjuje "promociju" homoseksualnosti kod maloletnika je "sramota" i predstavlja tekst koji je suprotan "osnovnim vrednostima Evropske unije", ocenila je predsednica Evropske komisije Ursula von der Layen.

"Ovaj zakon jasno diskriminiše ljude na osnovu njihove seksualne orijentacije i protivi se svim vrednostima, osnovnim vrednostima Evropske unije", rekla je ona na konferenciji za medije u Briselu, prenosi AFP.

Brisel će poslati pismo Budimpešti u kome će izraziti "zabrinutost" zbog zakona koji diskriminiše osobe prema njihovoj seksualnoj orijentaciji, poručila je Von der Leyen. "Koristiću sva ovlašćenja komisije da osiguram da su prava svih građana EU zagarantovana ko god da ste i gde god da živite", dodala je.

Mađarski zakon, odobren 15. juna, razvio je polemiku širom Evrope.

Evropsko fudbalsko upravljačko telo, UEFA, odbilo je zahtev Minhena da svoj stadion osvetli u duginim bojama tokom utakmice Nemačke i Mađarske na takmičenju Evro 2020 koja se igra u sredu.

Minhen je odgovorio da će umesto toga ukrasiti druge gradske znamenitosti u duginim bojama, uključujući gradsku kuću i ogromnu vetroturbinu blizu stadiona.

Četrnaest zemalja EU, uključujući Nemačku, Francusku, Španiju i Italiju, takođe su potpisale zajedničku deklaraciju koju je pokrenula Belgija izražavajući "ozbiljnu zabrinutost" zbog mađarskog zakona.

„Stigmatizovanje LGBTIQ osoba predstavlja očigledno kršenje njihovog osnovnog prava na dostojanstvo, kako je predviđeno Poveljom EU i međunarodnim pravom“, navodi se u izveštaju.

Pitanje će se verovatno pojaviti i kao tema na samitu EU koji se održava u četvrtak i petak u Briselu, a kojem je trebalo da prisustvuje i mađarski premijer Viktor Orban.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG