Dostupni linkovi

UEFA odbila zahtev Minhena da osvetli stadion u duginim bojama


Parada ponosa u Budimpešti, 6. jula 2019.
Parada ponosa u Budimpešti, 6. jula 2019.

Evropska fudbalska unija (UEFA) odbila je zahtev grada Minhena da Alijanc Arena bude osvetljena duginim bojama za utakmicu između Nemačke i Mađarske na Evropskom prvenstvu.

UEFA je navela da razume nameru koja stoji iza tog predloga, ali da mora da odbije zahtev zbog njegovog političkog konteksta.

"UEFA je politički i verski neutralna organizacija. S obzirom na politički kontekst ovog zahteva - poruku usmerenu na odluku koju je doneo mađarski parlament - UEFA mora da odbije ovaj zahtev", navodi se u saopštenju, prenosi Beta pozivajući se na AP. Gradonačelnik Minhena Diter Rajter tražio je da se stadion osvetli duginim bojama u znak protesta protiv zakona koji su mađarski poslanici usvojili prošle nedelje, a kojim se zabranjuje "promovisanje" homoseksualnosti i promene pola među maloletnicima.

Kritičari su okvalifikovali ovaj zakon kao napad na prava lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih osoba (LGBT). Ukupno 157 poslanika podržalo je zakon u utorak 15. juna u parlamentu sa 199 mesta, koji kontroliše vladajuća stranka Fides premijera Viktora Orbana.

Fides je opisao predlog zakona kao napor da se deca zaštite od pedofilije.

Opozicioni poslanici bojkotovali su glasanje, sa izuzetkom onih iz desničarske stranke Jobbik, koja je podržala zakon.

Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD) kritikovale su zvaničnu Budimpeštu nakon što je mađarski parlament odobrio kontroverzni zakon.

Portparolka američkog Stejt departmenta Jalina Porter rekla je da novi zakon "izaziva zabrinutost" zbog ugrožavanja "slobode izražavanja" uključuje i ograničenja koja "nemaju mesta u demokratskom društvu".

Evropska komesarka za ravnopravnost Helena Dalli upozorila je uoči usvajanja zakona da bi Evropska unija mogla da uskrati finansiranje Mađarske iz fondova zbog ovog poteza, sličan potezu šest poljskih regija koje proglasile nepoželjnim promovisanje "LGBT ideologije".

Utakmica Nemačka - Mađarska na programu je u sredu od 21 sat.

XS
SM
MD
LG