Dostupni linkovi

Predsednica EK kritikovana zbog privatne komunikacije sa šefom Pfizera


Predsednica Evropske komisije (EK) Ursule von der Leyen (fon der Lajen)

Evropski ombudsman je kritikovao način kako je Evropska komisija (EK) odgovorila na zahtev za pristup tekstualnim porukama između predsednice ove institucije Ursule von der Leyen (fon der Lajen) i generalnog direktora jedne farmaceutske kompanije. Stoga Evropski ombudsman zahteva da EK izvrši opsežniju pretragu relevantnih poruka.

Naime, do ove istrage je došlo nakon što je briselski novinar Alexander Fanta iz portala www.netzpolitik.org zatražio uvid u dokumente vezane za kontakt između predsednice EK i generalnog direktora jedne farmaceutke kompanije.

Povod za ovaj zahtev bio je intervju Ursule von der Leyen za New York Times, u aprilu 2021 godine, gde ona između ostalog spominje da se dopisivala sa šefom kompanije Pfizer, Albertom Bourlaom, u vezi sa nabavkom vakcinama protiv COVID19.

Nakon ovog intervjua, novinar je zatražio javni pristup tekstualnim porukama i drugim dokumentima koji se odnose na navodnu razmenu.

Prema nalazima Evropskog ombudsmana, Evropska Komisija je identifikovala tri dokumenta koja spadaju u delokrug zahteva: email, pismo i saopštenje za javnost - koji su svi objavljeni.

U odgovoru na zahtev novinara za pristup javnosti, Komisija je između ostalog navela da nije vođena evidencija o takvim porukama koje se odnose na kupovinu vakcina protiv COVID-19.

Podnosilac žalbe se obratio ombudsmanu pošto Komisija nije identifikovala nijednu SMS poruku.

Evropski ombudsman je inače institucija koja nadgleda funkcionisanje evropskih institucija.

U saopštenju koji je izdao Evropski ombudsman stoji da je istraga ovog tela pokazala da EK nije izričito tražila od cabinet predsednice da traži SMS poruke.

“Umesto toga, zatražio je od njenog kabineta da potraži dokumente koji ispunjavaju interne kriterijume Komisije za snimanje – smatra se da tekstualne poruke trenutno ne ispunjavaju ove kriterijume”, navodi se u izdatom saopštenju.

Ovo, prema nalazima Ombudsmana, predstavlja “lošu administraciju”.

Evropski ombudsman Emilly O’Reilly (Emili O Rajli) je ocenila da načinom kako je Evropska komisja pristupila ovom pitanju nije učinjeno dovoljno da bi se otkrilo da li postoje bilo kakve tekstualne poruke.

“Ovo je ispod razumnih očekivanja o transparentnosti i administrativnim standardima u Komisiji. Ne moraju se snimati sve tekstualne poruke, ali očigledno potpadaju pod zakon o transparentnosti EU i zato relevantne tekstualne poruke treba da budu snimljene. Nije verodostojno tvrditi drugačije”, ocenila je O’Reilly.

Ona je ocenila da je prilikom zahteva za pristup dokumentima, što za evropskog ombudmsna predstavlja osnovno pravo, bitan je sadržaj a ne forma istog.

Stoga je poručila da ako se tekstualne poruke tiču politika i odluka EU, “treba ih tretirati kao dokumente EU”.

Ombudsman je zatražio od Evropske komisije da zatraži od kabineta Ursule von der Leyen da ponovo potraži relevantne SMS poruke.

“Ako se identifikuju bilo kakve tekstualne poruke, Komisija bi tada trebalo da proceni da li ispunjavaju kriterijume - prema zakonu EU o pristupu dokumentima - za objavljivanje”, zaključuje se u saopštenju Evropskog Ombudsmana.

XS
SM
MD
LG