Dostupni linkovi

Opozicija u Srbiji osudila napad na aktivistu Predraga Voštinića, oglasila se policija


Aktivista inicijative Lokalni front iz Kraljeva Predrag Voštinić
Aktivista inicijative Lokalni front iz Kraljeva Predrag Voštinić

Opozicija u Srbiji osudila je napad na aktivistu inicijative Lokalni front iz Kraljeva Predraga Voštinića i tražila hitnu reakciju nadležnih, kao i procesuiranje napadača.

Predrag Voštinić je 10. septembra uveče povređen u Kraljevu, kada ga je sa bicikla oborio vozač automobila.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) su na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) odgovorili da "intenzivno rade na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti saobraćajne nezgode".

"Policija je alkotestiranjem utvrdila da je dvadesetčetvorogodišnji muškarac iz Novog Sada, koji je u trenutku nezgode upravljao "škodom", bio pod dejstvom alkohola, a po nalogu tužioca naložena je dodatna analiza", dodali su iz MUP-a.

Prema rečima Vladimira Marovića iz inicijative Lokalni front, Voštinića je najpre "presreo" jedan automobil, kojeg je uspeo da izbegne, da bi ga drugi automobil na kružnom toku na izlasku iz Kraljeva ka Čačku udario bočno u bicikl i oborio ga.

Kako je objasnio Marović za RSE, Voštinić je zadobio prelom desnog ručnog zgloba, kao i jake udarce čitavom desnom stranom i podlive na glavi.

"On je sinoć zadržan u kraljevačkoj bolnici. Još uvek je na ispitivanima, odnosno praćenju i pretpostavlja se, po rečima lekara, da će na odeljenju hirurgije biti zadržan još dva-tri dana, kako bi se sa sigurnošću moglo tvrditi da nema unutrašnjih povreda ili eventualnih krvarenja", objasnio je Marović.

On je dodao da je policija privela sve prisutne u tom slučaju, ali da još uvek nema zvaničnog izveštaja.

"Naši prijatelji advokati već prate čitav taj događaj, jer je i dežurni tužilač sinoć izašao na teren, kako bismo mogli da reagujemo na adekvaten način", rekao je Marović.

U Lokalnom frontu sumnjaju da ovaj napad nije bio slučajan.

"Budući da je i priroda organizacije kojoj Predrag i svi mi pripadamo aktivistička i direktno politički nastrojena, u društvu nesigurnosti u kojem živimo u ovom trenutku ne smatramo da se ovo desilo sasvim slučajno", naglasio je Marović.

Predrag Voštinić je već duži niz godina aktivan u političkom životu Srbije, kao oštar kritičar aktuelne vlasti, kako na lokalnom nivou u Kraljevu, tako i na nivou države.

Reakcije opozicije

Šef poslaničke grupe Zeleno-levi front – Ne davimo Beograd Radomir Lazović naglasio je da napad da ne sme proći nekažnjeno i ocenio ga kao pokušaj ubistva.

"Voštinić je mnogo puta bio na meti zbog svoje kritike vlasti, zbog toga što neće da ćuti i gleda kako Srbija srlja u propast", dodao je on.

Lazović je naveo da su Voštinić i Lokalni front "svetionici borbe za solidarnu i pravednu Srbiju".

Iz stranke Zajedno rečeno je da je u pitanju namera "vladajuće elite da zastraši i povredi svakog ko nije građanin pokorni", te da "organizovani napad sa dva vozila ne može biti ništa drugo do pokušaj ubistva".

Iz Narodne stranke su poručili da je napad na Voštinića "napad režima Aleksandra Vučića, koji mora biti istražen do kraja, a krivci kažnjeni".

Stranka slobode i pravde takođe je reagovala, napisavši da su "polomljena ruka, podlivi po glavi i telu Voštinića direktna posledica svega sto ovaj režim radi i svega što ne radi, ne želeći da se bori protiv nasilja".

Demokratska stranka je poručila da opis događaja "ne ostavlja ni zrno sumnje se radi o ozbiljnom napadu na Predraga Voštinića, da to nije bila nikakva slučajnost, već pokušaj ubistva".

I Liga socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani osudila je napad na Voštinića i zatražila da se objave imena njegovih napadača.

Građanski pokret "Bravo!" pozvao je građane da pruže podršku Voštiniću, kako bi "poslali poruku da je Srbija protiv nasilja".

XS
SM
MD
LG