Dostupni linkovi

Predizborne žaoke na premijerskom satu


Igor Lukšić u crnogorskom parlamentu
Igor Lukšić u crnogorskom parlamentu
Prijevremeni parlamentarni izbori u Crnoj Gori još nijesu zvanično ni raspisani, ali se može reći da je već stvorena predizborna atmosfera koja je počela da se zagreva ocjenama opozicije da ne postoje uslovi za regularno održavanje izbora, ali i konkretnim optužbama na račun vlasti sa kojima se tokom premijerskog sata u srijedu suočio premijer Igor Lukšić.

"Da li posao gradnje autoputa sa Kinezima planirate da počnete uoči predstojećih izbora, u predizbornoj kampanji", pitanje je koje je poslanik opozicione Nove srpske demokratije Goran Danilović uputio premijeru Igoru Lukšiću, aludirajući na težnju vlasti da uoči izbora tempira razna otvaranja infrastrukturnih objekata i svečana obilježavanja početka ambicioznih poduhvata.

"15. oktobra 2009. godine, probaću da vam nadomjestim riječima nedostatak adekvatne fotografije. Prisjetite se građani jer vrijeme je, slijede izbori, one divne slike iz Gornjih Mrka gdje smo imali dva utovarivača, rasplaniran prostor, jednu divnu tendu sa onim lijepim cvjetićima na reverima tri sada već bivša premijera iz regiona Srbije, Crne Gore i Hrvatske kako kažu da je to istorijski trenutak i kako počinjemo put naš u Evropu. Predlažem, gospodine Lukšiću, da vi i ja nakon ove sjednice uz saglasnost novinara odemo i posjetimo gradilište i u cipelama prošetamo prvim kilometrima auto puta", rekao je Danilović.

Danilović je, postavljajući pitanje premijeru, priznao da se poslužio, kako je rekao, pozitivnim cinizmom, a ni odgovor premijera Igora Lukšića nije bio bez žaoke.

"Imajući u vidu izborne izglede NOVE, mislim da ste gospodine Daniloviću zaslužili da jednu ozbiljnu alternativu vašeg pozorišnog nastupa iskoristite u vremenu kada ne budete poslanik u ovom parlamentu. Vjerujem da ćete mnogo bolje zarađivati nego što zarađujete od vašeg aktuelnog rada, a ja ću pokušati ozbiljno da odgovorim na pitanje koje ste postavili. Ja sam ga tako doživio bez imalo cinizma, iako sam razumio političke poruke koje želite da pošaljete", odgovorio je Lukšić.

Optužbe o "sigurnom glasu"

Povišenu temperaturu političke scene u Crnoj Gori je inicirala odluka skupštinske većine da se sadašnjem sazivu Skupštine Crne Gore skrati mandat i izbori održe, najvjerovatnije, tokom oktobra. Ova odluka je u utorak potvrđena na sjednici kolegijuma predsjednika parlamenta, nakon koje je obznanjeno i da će formalna odluka biti donešena na skupštinskoj sjednici naredne srijede.

"U ovom momentu ne postoje uslovi za održavanje poštenih demokratskih izbora", rekao je funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović koji je pomenuo i "mogućnost radikalizacije političke scene", što nije želio dalje da objašnjava. U međuvremenu, iz takođe opozicionog Pokreta za promjene je stigla i optužba da vladajuća Demokratska partija socijalista posjeduje protivzakonitu bazu podataka sa podacima o glasačima pomoću koje DPS obezbjeđuje takozvane "sigurne glasove".
Branko Radulović
Branko Radulović

"Bazu podataka vodi šefica administracije Filozofskog fakulteta u Nikšiću Nada Martinović", kažu u Pokretu za promjene u kom ističu da "izborni kriminal koji je oslonjen na bazu podataka "siguran glas" ima sve karakteristike organizovanog kriminala."

Potpredsjednik PzP-a, Branko Radulović je, postavljajući mnoštvo retoričkih pitanja premijeru Igoru Lukšiću, zapravo optužio vladajuću partiju da je, radi osvajanja vlasti, spremna da koristi nezakonita sredstva.

"Zašto otvoreno ne kažete da će na izborima biti već viđeno svega i savčega, laži i para laži, novih, vrutelnih auto puteva, seoskih puteva i vodovoda, lopata u rukama političara na svakoj strani. Grdnih miliona i biliona, svakakvih obećanja poput – to ti je završeno, brate ako samo daš glas DPS-u i SDP-u. Biće Mašana, suza nad žrtvama tranzicije "umnih analiza" skupih analitičara, projektovanih partija i političkih dilova. Naravno i tajnih spiskova, Udbe, špijuna i kriminalaca", rekao je Radulović.

Premijer Igor Lukšić je odgovarao na pitanja, ali nije propuštao prilike da diskredituje opozicionare koji su ga kritikovali.

"Ja se izvinjavam unaprijed što ću pokvariti atmosferu u ovom parlamentu ozbiljnim izlaganjem i pokušajem da ozbiljno shvatim vaše pitanje i tako sam pripremao odgovor, ali sam tokom vašeg izlaganja shvatio da se vi već spremate za predizbornu kampanju", naglasio je Lukšić.
XS
SM
MD
LG