Dostupni linkovi

DPS i SDP "u braku" uprkos razmiricama


Izbori u Crnoj Gori - fotografija iz arhive
Izbori u Crnoj Gori - fotografija iz arhive
Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija su postigle načelan dogovor o koalicionom nastupu na vanrednim parlamentarnim izborima iako su prethodni period obilježila navodna prepucavanja i oštra razmimoilaženja te dvije stranke u glavnom gradu, ali i na državnom nivou.

Nakon sastanka predsjedništva DPS u ponedjeljak uveče objelodanjeno je da je veća vladajuća stranka postigla načelan dogovor o zajedničkom izbornom nastupu sa dugogodišnjim partnerom Socijaldemorkatskom partijom.

Prošle godine SDP je napustio vlast u Podgorici nakon što je DPS uprkos protivljenju manje vladajuće stranke i postignutom koalicionom dogovoru ponovo za predsjednika Opštine Podgorica Miomira Mugošu, čijem se izboru SDP oštro protivio.

U međuvremenu sukobi na relaciji dugodišnjih partnera naizgled su se dodatno zaoštrili, pa je lider SDP-a Ranko Krivokapić u jednom trenutku optužio predsjednika te stranke Mila Đukanovića i potpredsjednika DPS Filipa Vujanovića da vode opasnu politiku u sferi privatizacije i u identitetskoj ravni. SDP je oštro kritikovala i poteze većeg partnera u privatizaciji KAP-a, nakon što su aktivirane garancije koje je vlada dala ruskim partnerima u tom preduzeću, ali su funkcioneri te stranke konstantno odbijali da priznaju sopstvenu odgovornost za loše poteze vlasti u kojoj učestvuju već 14 godina, sa izgovorom da čine manjinu u vladajućoj koaliciji. U aprilu je čak potpredsjednik vlade Vujica Lazović kazao da će ta partija na izborima najvjerovatnije nastupiti samostalno, ali se to na kraju nije obistinilo.

"Odluka vjernih koalicionih partnera da ponovo stupe u brak koji samo što se nije bio raspao nije iznenađenje za ljude koji su odavno shvatili da njihov odnos, a i pojedinačna postupanja odavno spadaju u antologiju političkog beščašća. To može biti samo iznenađenje, čini mi se većini članova jedne i druge stranke, naročito stranke DPS-a koji su vjerovali i željeli da se taj brak odavno raskine. I to se nije krilo", ovako politički analitičar Svetozar Jovićević doživljava čitavu situaciju.

Složeni razlozi

U DPS, čiji je lider Milo Đukanović više puta ponovio da toj stranci treba partner, a ne opozicija u vlasti - kako se SDP često javno predstavlja, ponovni zajednički nastup sa Socijaldemokratama objašnjava portprol DPS-a Časlav Vešović.

"DPS je više puta ponovila da je spremna za podjelu odgovornosti u vršenju vlasti u narednoj, vrlo zahtjevnoj fazi pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji. Prilikom odabira partnera rukovodili smo se stečenim iskustvom u koalicionom vršenju vlasti sa SDP zbog sličnih pogleda na mnoga važna pitanja. Ako dajemo generalnu ocjenu cijenim da smo bili vrlo uspješna i prirodna koalicija. Isto tako smatramo da i buduće prioritete razvoja Crne Gore vidimo na sličan način, što nas je motivisalo za koalicioni nastup i na narednim parlamentarnim izborima", rekao je Vešović.
Svetozar Jovićević
Svetozar Jovićević

Svetozar Jovićević kaže da su razlozi za ponovni zajednički nastup priličino složeni.

"Možemo samo da nagađamo zašto sada ponovo i poslije svega, žuči koja je prosuta i teških riječi koje su izrečene. Podsjetimo se i takvih stavova da vladajuća partija i njena vrhuška radi protiv interesa Crne Gore, da direktno nanosi štetu Crnoj Gori i tako dalje. Zašto sada, nakon svega oni ponovo i bez ikakve dileme ulaze u ovaj predizborni savez? Očigledno postoje značajni razlozi i na jednoj i na drugoj strani. Za SDP je jasno da se ne može suočiti sa time da izađe sama na izbore i da joj ostanu samo neke mrvice vlasti i izgubi te mrvice jer očigledno je da ona ne bi mogla imati ono što je imala u dosadašnjem odnosu sa DPS. A što su razlozi DPS ? Vrlo je vjerovatno, a i ispitivanje javnog mnjenja pokazuju da se, i taj mali doprinos koji može dati SDP, može biti bitan da sačuvaju vlast. Ne daj bože da izgube vlast. To bi za njih bio smak svijeta", rekao je Jovićević.

Niko od funkcionera i poslanika SDP nije odgovarao na naše pozive tako da nijesmo uspjeli dobiti njihov komentar na ovu temu.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG