Dostupni linkovi

Predizborna kampanja: Realnost ili Potemkinova sela


Predsednik Srbije Boris Tadić pozira ispred Fiata na sajmu automobila u Ženevi
Predsednik Srbije Boris Tadić pozira ispred Fiata na sajmu automobila u Ženevi
Kako automobili, tako i čelik, kako čokolade, tako i bebi oprema - sve je u predizbornoj igri u Srbiji. Da li je zaista novi model Fiata, koji će se proizvoditi u Kragujevcu - srpski proizvod. Ili kako je moguće da država raspaljuje visoke peći u Železari, samo nekoliko nedelja nakon što su se Amerikanci brže bolje povukli iz Smedereva. Nudi li vlast uspehe ili čista Potemkinova sela.

Smešeći se i pozirajući iz novog modela italijanskog Fiata, koji će se doduše proizvoditi u Srbiji, predsednik Boris Tadić je, sa sajma automobila iz Ženeve, poručio građanima da posle ovoga mogu da imaju više poverenja u svoju državu. Svaka prilika se koristi za ubeđivanje birača u uspeh. No, veruju li građani još uvek u predizborna obećanja.



Jedna od najpopularnijih disciplina je proglašavanje uspehom Srbije i onoga u čemu njene vlasti i nemaju nekog udela. Sedeći za volanom italijanskog četvorotočkaša i pozirajući fotoreporterima sa tri prsta na haubi crvenog Fiata 500L, predsednik Srbije Boris Tadić je zapravo bio veća zvezda od novog modela Fiata. Ali nije sve zasluge pripisao sebi, poručio je da je to promocija i Srbije.

„Srbija je novi-stari proizvođač automobila na evropskoj i svetskoj mapi. Sve smo ispunili, kao i obećanje građanima i za mene je to posebno važno, a na kraju, ovo je najveći uspeh, u stvari, građana Srbije“, rekao je Tadić.

U novom Fiatu se šepurio i nekadašnji ministar ekonomije i regionalnog razvoja, sada samo lider URS-a Mlađan Dinkić, koji ne propušta da se slika ni na jednom događaju koji je imao ikakve veze sa njim dok mu mandat nije okončan razrešenjem. Kao neko ko je pregovarao sa Fiatom slabodobitno je u Ženevi primetio da „svi koji su sumnjali ove četiri godine da će se ovo desiti, sad treba da skinu kapu i kažu hvala bogu Srbija ponovo proizvodi automobil“.

Ko sad ovde zapravo proizvodi ovaj Fiat zapitaće se neko neupućen. Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište kaže da je to po sistemu ako nemate čime da se hvalite onda izmislite nešto.

“Ne biste sigurno videli Baraka Obamu kako ide da se hvali novim modelom koji je Ford počeo da proizvodi ili neka japanska kompanija koja je investirala u SAD. Znači, jednostavno to je da u neodostatku dobrog standarda i drugih stvari vi nudite tako neke proizvode koji deluju možda lepo nekom prosečnom biraču kome se isti ti udvaraju”, ocenjuje Stevanović.

Sejanje optimizma

Srpskim vlastima bi trebalo poverovati da će im poći za rukom i ono što nije američkom proizvođaču čelika Ju-es stilu, da će održati proizvodnju u smederevskoj železari. Vraćena pod državno okrilje Železara Smederevo pokrenula je proizvodnju "zaduvavanjem" visoke peći broj dva a prvo gvožđe će procureti u petak.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević primećuje da je kapacitet Železare preko dva milona tone i da ako se dobro ne iskoristi njen kapacitet ona ostvaruje vrlo velike gubitke.

„Gubici su veći ako se manje proizvodi, a sa druge strane, još uvek su niske cene na svetskom tržištu čelika po kojima bi Železara imala gubitak i kad bi iskoristila sve svoje kapacitete“, kaže Kovačević.

U igri je i oprema za bebe. U akciji „Bitka za bebe”. potpisnici za ukidanje pdv na hranu, opremu i odeću za bebe su i mnogi političari, među njima i predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović. Neki komentatori upitali su zašto umesto potpisa nije u dosadašnjem mandatu pokrenula inicijativu da se taj porez već ukine. Vladimir Ješić, koordinator Bebac portala kaže da oni već pet godina insistiraju na umanjenju ekonomske cene roditeljstva.
Slavica Đukić Dejanović
Slavica Đukić Dejanović

“O roditeljstvu i podršci roditeljima se isključivo priča u vreme predizbornih kampanja. I razlog zašto smo krenuli u ovo potpisivanje u vreme predizborne kampanje je upravo to što sada očekujemo da na površinu izađu sva ona obećanja i da nateramo političare da odmah nakon izbora pristupe smanjenju pdv i većoj borbi za roditeljstvo”, navodi Ješić.

Šta nam onda to vlast nudi, uspehe, realna obećanja ili Potemkinova sela. Kolumnista Teofil Pančić kaže da vlast koristi svoje resurse i prikazuje sve uspehe, uključujući i realne, i tobožnje, i potencijalne, kao gotovu stvar i njihovu ličnu zaslugu.

“Ovi neki prizori koje viđamo ovih dana, ovo sejanje optimizma, ovi Fiati, pdv za bebe i td., to je naravno deo kampanje. Razume se da to ne znači da su te stvari same po sebi loše, ali se ja bojim, jer nam je takvo iskustvo, da mnogo toga što se gromoglasno najavljuje kasnije se izjalovi. S druge strane, glavni, izborno najpotentniji deo opozicije zapravo sledi te matrice vlasti govoreći: mi bismo isto to radili samo bolje”, kaže Pančić.

Kićenje tuđim perjem

Bilo bi dobro kada bi u Srbiji manje bilo kolektivnih uspeha i kada bi se političirari i obični ljudi koncentrisali na individualne uspehe i greške, kaže ekonomista Aleksandar Stevanović.

„Uspeh Novaka Đokovića je samo njegov, to nije uspeh Srbije. Uspeh Fiata je uspeh jedne velike kompanije koja je izgleda jako dobro ispregovarala sa našom vladom, a ona je opet, s druge strane, rešila neki svoj problem u Kragujevcu, koji ćemo mi građani Srbije dosta platiti iz svog džepa. Tako da se ne treba kititi tuđim perjem“, zaključuje Stevanović.

Pri tome ne bi trebalo zaboraviti da izbori tek treba da budu raspisani što bi značilo da prisustvujemo samo početku. Sa starta zvanično nezapočete kampanje Boris Tadić je u jednoj fabrici čokolada rekao zaposlenima da su izabrali jedan neverovatno lep posao.

„Iako ja nisam neki veliki ljubitelj čokolada, ali znam da je čokolada bitna za čoveka u vrlo teškim okolnostima, i ja posle ovoga sigurno menjam svoj pristup čokoladi“, naveo je on.

Možda će čokolada biti jedino što će građanima ostati za utehu nakon izbora s obzirom na ono što im političke partije nude.
XS
SM
MD
LG