Dostupni linkovi

Srebreničani nastavljaju tražiti pravdu pred Višim sudom u Holandiji


Srebreničanke ispred Haškog tribunala, oktobar 2009., Ilustrativna fotografija
Srebreničanke ispred Haškog tribunala, oktobar 2009., Ilustrativna fotografija
Rachel IRWIN

Porodice žrtava genocida u Srebrenici izgubile su parnicu na nizozemskom sudu gdje su od UN-a tražili odštetu za smrt svojih najbližih u julu 1995. Žalbeno vijeće Suda u Hagu presudilo je da UN imaju imunitet pred sudskim progonima.

Istim povodom razgovarali smo s Axelom Hagedornom koji je, kao advokat majki Srebrenice, ovako prokomentirao odluku Suda:

“U svojoj odluci, sudije su se, zapravo, složile sa nekim našim argumentima. Ako pažljivo pročitate presudu, vidjećete da i oni kažu da Ujedinjene nacije ne mogu uživati apsolutni imunitet. Međutim, na kraju ni oni sami nisu znali kako da riješe taj problem i zaključili su da u ovom slučaju nema dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se moglo tražiti ukidanje imuniteta UN-a. Ali to je vrlo neobična odluka, jer ako genocid koji se dogodio u Srebrenici nije dovoljno jak razlog za ukidanje imuniteta, šta jeste? Tako da na kraju, kad sve podvučete, ova odluka govori u prilog tome da UN uživa apsolutni imunitet, bez obzira na argumentaciju sudija u samoj presudi.”

Na pitanje što dalje, Hagedorn je odgovorio:

“Sada idemo na Viši sud u Holandiji, ali za to će nam trebati tri mjeseca. U svakom slučaju proći će još godinu i po do dvije prije nego što Viši sud donese svoju odluku. Vjerovatno ćemo tražiti da sud pošalje ovaj predmet Evropskom sudu pravde u Luksemburgu, jer mislimo da je ovo evropsko pitanje. Ovdje se radi o fundamentalnim evropskim pravima, pravima koja podrazumijevaju da iznošenjem predmeta pred sud možete očekivati efikasan pravni lijek i rješenje nekog problema.“

Sudije u jednom dijelu presude „žale“ zbog činjenice da UN nije kreirao alternativni pravni mehanizam unutar same organizacije, iako je to bio jedan od preduvjeta prilikom osnivanja UN-a 1946. godine. Hagedorn je na tu opasku odgovorio:

„Ako Sud kaže žao nam je što UN nije kreirao takav mehanizam ni 60 godina nakon donošenja odluke o imunitetu, a ta se obaveza spominje i u Konvenciji o privilegijama i imunitetu, onda sudije moraju otvoriti mogućnost nagodbe sa oštećenom stranom, što oni u ovom slučaju jednostavno nisu učinili.“

*****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:
Karadžić je nacionalno pitanje oko kojeg su u RS svi jedinstveni
Hiljade predmeta o ratnim zločinima još uvijek na čekanju
Sarajlije traže da Veselinu Vlahoviću sudi u BiH
Vasiljković po nalogu SDB-a poslan devedesetih u Hrvatsku
U istočnoj Hercegovini zaustavljeno procesuiranje ratnih zločina
Svjedočenje o haškoj istrazi srebreničkog genocida

*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)

XS
SM
MD
LG