Dostupni linkovi

Pred Kosovom dijalog o vizama i reforme


Zeleno svetlo na znaku Evropa - ilustracija
Zeleno svetlo na znaku Evropa - ilustracija
Kosovu predstoji dug i težak put kada je u pitanju proces evropskih integracija, ali činjenica je da će uspostavljanje dijaloga o viznoj liberalizaciji približiti Kosovo tom procesu.

Kosovski analitičari međutim smatraju da se kosovske institucije nikako ne smeju usredsrediti samo na dijalog o viznoj liberalizaciji, već treba da se fokusiraju i na poduzimanje važnih reformi unutar zemlje.

Put Kosova ka EU je složen i naporan proces koji zahteva maksimalnu posvećenost kosovskih institucija, ističu kosovski analitičari.

Shenoll Muharremi
Shenoll Muharremi
Kosovu je obećano da će ovog meseca otpočeti zvaničan dijalog za liberalizaciju viza sa Evropskom unijom, ali Shenoll Muharremi, stručnjak za evrointegracije, navodi da, dok je liberalizacija viza važna za građane Kosova, ono što je bitnije jeste da građani neće moći uživati u toj slobodi kretanja ukoliko nemaju finansijske mogućnosti da putuju po Evropi.

Stoga, ističe on, važno je da se kosovske institucije fokusiraju na sprovođenje potrebnih reformi.

“Posvećenost kosovskih institucija i lidera neće se meriti samo liberalizacijom viza, već će se meriti i borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, te ostalim reformama - funkcionalizacijom javne administracije, ali pre sve, izgradnjom strategija i investiranjem u oblastima koje vode ka razvoju privatnog i socio-ekonomskog sektora, a što će regulisati život građana Kosova i dati im više mogućnosti,” kaže Muharremi, dodajući da je nemoguće predvideti koliko će dugo trajati jedan takav proces.

Priština ulazi spremno u proces

U međuvremenu, dok se dijalog o viznoj liberalizaciji ne okonča, građani Kosova ostaju jedini u regionu koji i dalje moraju da čekaju u redu za vize, a početak dijaloga o vizama smatraju zakasnelim.

“Imali smo mogućnosti da se ovaj proces završi mnogo ranije, zajedno sa ostalim zemljama. Ali, još uvek se nadamo da će se ono dogoditi što pre”.
“Dijalog o liberalizaciji je jako zakasnio. On je trebalo da počne u isto vreme kada su to uradile Albanija i Srbija”.
“Uzimajući u obzir ekonomsku situaciju, ne smatram toliko važnim proces liberalizacije viza. Ono što je bitnije jeste ojačavanje ekonomije i proizvodnja unutar zemlje”,
kažu građani.

Ni zvaničnici Kosova ne mogu tačno reći koliko dugo će trajati dijalog. Ministrica za evropske integracije Vlora Çitaku ističe da sve zavisi od dinamike ispunjenja kriterijuma Evropske komisije.

“Što se pre ispune uslovi to će pre građani Kosova moći da se kreću bez viza. U državama regiona, ovaj proces je trajao godinu i po do dve, ali ako se uzme u obzir da Kosovo u proces ulazi mnogo spremnije od država u regionu, verujem da će se u jednom rekordnom roku ispuniti svi potrebni uslovi”, naglasila je Çitaku.

Ona nije mogla da odgovori ni na pitanje da li će se svi potrebni uslovi ispuniti 2012. godine, pošto, kako je rekla, to ne zavisi samo od njenog ministarstva već od angažovanja svih kosovskih institucija.

Analitičar Muharremi pak smatra da je bilo pokušaja da se proces vizne liberalizacije upotrebi kao istorijski događaj i sredstvo da se umanje slabosti koje je Kosovo imalo u ispunjavanju glavnih reformi.

Povezani tekstovi:
Makedonija: Evropa na čekanju zbog spora o imenu
BiH se nada uspješnijoj godini na evropskom putu
Crnu Goru čeka godina velikih turbulencija
Beograd ne uči za evropski popravni
Hrvatska i EU: Obaveze, ali i pogodnosti
XS
SM
MD
LG