Dostupni linkovi

Pred Kosovom mnogo izazova na putu ka EU


Iako je politički Kosovo najviše udaljeno od EU, u Prištini je u sredu obeležen Dan Evrope. Dok zvaničnici obećavaju reforme, predstavnici EU naglašavaju da se Kosovo nalazi na samom početku evrointegracija, te da je pred zemljom mnogo izazova.

Ojačavanje vladavine prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, pitanje severa zemlje, reforme unutar zemlje, odnosno funkcionalizacija javne administracije, socio-ekonomski razvoj, glavni su izazovi pred Kosovom na putu evrointegracija.

Iako u zemlji jača optimizam prema ovom procesu, Kosovu predstoji dug i težak put. To međutim nije sprečilo institucije, kao što je to bio slučaj u prošlosti, da na u sredu odmaraju, ali je u međuvremenu mališanima i omladini proslava Dana Evrope ulepšala 9. maj.

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar u izjavi za RSE kaže da se Kosovo nalazi na samom početku procesa i podvlači da je pred zemljom mnogo izazova. On ipak ocenjuje da je godina dobro počela.

„Kosovo se nalazi iza preostalih država u regionu, smo dobro počeli godinu što se tiče odnosa EU i Kosova", ocenio je Samuel Žbogar.

„Tačno je da se Kosovo nalazi iza preostalih država u regionu ali mislim da smo dobro počeli godinu što se tiče odnosa EU i Kosova. Studija izvodljivosti je u izradi za jesen, a ona će, nadam se, lansirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Tako da mislim da smo na pravom putu. Mislim da sad zavisi od svih nas, posebno od Kosova, rad na reformama, a ima dosta toga da se uradi u oblasti vladavine zakona, demokratizacije i ekonomskih reforma“, kazao je Žbogar.

Dok se proces o viznoj liberalizaciji ne okonča, građani Kosova će i dalje čekati u red za vize, ali iz kancelarije EU na Kosovu poručuju da postoji volja i želja u Vladi kako bi došlo do napretka.

Ministarka evrointegracija, Vlora Citaku, izjavila je da je ovo poslednja godina da će institucije na Dan Evrope odmarati, te je dodala da je sprovođenje reforma ključno kako bi Kosovo postalo članica EU.

„Sa ovih dešavanja danas šaljemo jake signale Briselu da želimo da budemo deo evropske porodice, ali, deo EU ćemo biti onda kada budemo ispunili sve reforme i obaveze“, kazala je ona.

Integracija severnog dela Kosova bila je među većim izazovima za kosovske vlasti, ali slovenski diplomata, Žbogar, smatra da je put rešenja tog pitanja dijalog između kosovskih institucija i Srba na severu. Što se uloge Beograda u ovom dijalogu tiče, Žbogar je izjavio:

„O tome trebaju da odluče ljudi na Kosovu, znači, u trenutku kada oni misle da mogu da razgovaraju sa Srbijom o pitanjima u kojima oni mogu biti uključeni, kao što su obrazovanje i ostala pitanja koja se pominju u Ahtisarijevom planu. Ali mislim da je potrebno da se počne sa dijalogom sa zajednicom na severu.“
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

XS
SM
MD
LG