Dostupni linkovi

Pred novim sazivom parlamenta Crne Gore teške odluke


Jedna od sjednica crnogorskog parlamenta
Jedna od sjednica crnogorskog parlamenta
Skupština Crne Gore je verifikovala poslaničke mandate osvojene na izborima održanim 14. oktobra. Za predsjednika crnogorske Skupštine je ponovo izabran lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić, a ujedno je i formiran vladajući politički savez konstituisan od koalicije koju predvodi Milo Đukanović i stranaka koje okupljaju manjinske narode u Crnoj Gori. Gotovo svi akteri političke scene Crne Gore se slažu da će ovaj parlamentarni saziv morati da donosi teške odluke u cilju izlaska zemlje iz krize.

Konstitutivna sjednica novog saziva crnogorskog parlamenta počela je intoniranjem državne himne čemu je prisustvovao najveći dio poslanika vlasti i opozicije. Odnosno svečani čin je izbjegao manji broj poslanika političke grupacije Demokratski front iz redova Nove srpske demokratije. Novi saziv parlamenta ponovo je izabrao za predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića predsjednika Socijaldemokratske partije kome će ovo biti četvrti put da polaže zakletvu.

“Zaklinjem se da ću dužnost vršiti po Ustavu i zakonu, čestito, odgovorno i savjesno. Neka je vječna Crna Gora”, kazao je Krivokapić.

Obraćajući se novom sazivu parlamenta Krivokapić je saopštio da realna situacija u Crnoj Gori traži mislioce i vizionare, a da je vrijeme tehnokrata rodilo krizu i poručio da se loše odluke više ne smiju pravdati krizom. Krivokapić je saopštio da parlament i država moraju da se bore protiv organizovanog kriminala i lošeg socijalnog položaja građana:

Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić
“Država koja se permanentno ne bori protiv korupcije i organizovanog kriminala, gubi autoritet. Umjesto da ispuni svoju osnovnu svrhu-garant pravde i jednakosti pred zakonom ruši vjeru u sebe. Slaba država ne može biti brana nelegalnim finansijskim interesima koji su suprostavljeni osnovnim životnim potrebama građana. Ne smijemo dozvoliti ekonomsku samoobmanu donošenjem odluka koje gase požar, a ne obezbjeđuju održivi razvoj. Socijalna cijena tranzicije i krize je visoka. Ovaj saziv parlamenta moraće predanije tražiti modalitete podizanja nivoa socijalne pravde, smanjenja društvenih razlika i pravednije distribucije materijalnih dobara.”

Prije konstitutivne sjednice, koalicija Evropska Crna Gora koju opredvodi Milo Đukanović i stranke manjinskih naroda potpisali su sporazum o zajedničkom političkom djelovanju čime je formalizovana parlamentarna većina. Đukanović je saopštio da bi uskoro trebalo da bude poznato ime mandatara za sastav nove Vlade. I parlament i buduća Vlada su pred velikim izazovima zbog čega moraju donositi brze odluke, rekao je Đukanović:

„Moramo raditi brzo, raditi u najjačem mogućem sastavu i raditi na najvažnije teme. Tako da čini mi se da nam nije ostalo nažalost mnogo manevarskog prostora, nego da zaista sa ovim porukama moramo veoma brzo povući prave poteze.”

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je saopštio da od nove zakonodavne vlasti očekuje da doprinese nastavku evropskih i evroatlantskih integracija. Najveći izazov ovog parlamentarnog sastava i buduće Vlade po Vujanoviću je:

“Najveći izazov po mom doživljaju, što pričam već dugo i od kog stava ne odustajem, je da se obezbjedi bolji kvalitet života kroz bolji ekonomski ambijent i veći nivo investicija. I naravno kvalitetnija ekonomska partnerstva.”

Srđan Milić
Srđan Milić
Predsjednik opozicione Socijalističke narodne partije Srđan Milić očekuje kvalitetniji rad Skupštine nego ranije jer je opozicija ovoga puta jača:

“Ja mislim da će biti potpuno drugačije jer danas u parlamentu Crne Gore biće 55% poslanika koji su za vlast, a 45% koji su opozicija. Dakle, neće biti situacija kao što je bila u prethodnom sazivu i ono što ćemo dobiti je sigurno kvalitet.”

Novi saziv će parlamenta će sačinjavati pored dosadašnjih političkih partija, nova stranka Pozitivna Crna Gora čiji je lider Darko Pajović o svom prvom danu u parlamentu poručio:

„Utisci su jako lijepi, prvi dan u parlamentu i to je samo početak puta na koji je Pozitivna Crna Gora krenula još prije godinu dana tako da sam siguran da ćemo provesti dosta konstruktivnog vremena u poslaničkim klupama.”

Predsjednik Demokratskog fronta Miodrag Lekić očekuje da novi saziv parlamenta ima jaku kontrolnu ulogu drugih institucija države:

„Dobro bi bilo da u podjeli vlasti Skupština zauzme jednu jaku, autonomsnu poziciju. Znači da se ovaj formalni pluralizam ne pretvori ipak u sistem jednoglasja, već da Skupština bude zaista ono što treba da bude. Znači jak subjekat u političkom sistemu i da ima iznad svega tu kontrolnu funkciju sa raznim mehanizmima u njoj.”

Za potpredsjednike parlamenta su izabrani Željko Šturanović iz DPS-a, Suljo Mustafić iz Bošnjačke stranke i Branko Radulović iz opozicionog Demokratskog fronta.
XS
SM
MD
LG