Dostupni linkovi

Pred Crnom Gorom još mnoge reforme na putu ka EU


Plenarna konferencija Nacionalne konvencije o evropskoj integraciji
Plenarna konferencija Nacionalne konvencije o evropskoj integraciji
U crnogorskom parlamentu je održana plenarna konferencija Nacionalne konvencije o evropskoj integraciji Crne Gore tokom koje je konstatovan dosadašnji napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji, ali i ukazano na predstojeće ključne izazove.

Iako je u centru pažnje plenarne sjednice Nacionalne konvencije o evropskoj integraciji Crne Gore bila animiranje i uključivanje svih društvenih činilaca, fokus je na trenutak iskakao i prebacivao se na teren aktuelne postizborne krize.

Upravo održane predsjedničke izbore, čije rezultate opozicija ne priznaje jer, po privremenim rezultatima proglašenog, pobjednika Filipa Vujanovića i vladajuću Demokratsku partiju socijalista koja ga je kandidovala, optužuje za izbornu krađu, prvi je pomenuo predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić.

Iako obično vrlo jasan u izražavanju, Krivokapić je tek okončane i još uvijek sporne izbore pomenuo u sasvim širokom kontekstu.

"Ako nešto ne leži našem temperamentu jeste to da nema pobjeda koje se mogu zauvijek slaviti. Put integracije su zapravo te težnje ka pobjedama ali i stalna obaveza da odbranimo te demokratske pobjede. Evo i ovih dana vidimo da su svaki izbori nova potvrda da odbranimo dostignuto a to su slobodni i fer izbori i svaki put je to prilika da dokažemo da smo kao institucije, kao građani, sposobni da dokazujemo slobodnu volju kao temelj svake demokratije", rekao je Krivokapić.

Upravo održane predsjedničke izbore i prateće kontroverze, pomenuo je i premijer Milo Đukanović i to u kontekstu održanja postojećeg pravnog poretka.

"Stabilnost je u novijim etapama razvoja Crne Gore znak njenog raspoznavanja i komparativna prednost, siguran temelj napora koje ćemo i dalje ulagati da bi sačuvali i unaprijedili procese ekonomskog rasta i intezivnog društvenog razvoja na evropskom putu. Zato je vlada spremna da u saradnji sa drugim institucijama i svim političkim subjektima na crnogorskoj političkoj sceni rješava sva otvorena politička pitanja. To se odnosi i na aktuelna politička sporenja povodom interpretacije rezultata predsjedničkih izbora. Vlada će se beskompromisno zalagati za rješenja koja će efikasno i transparentno garantovati mir i stabilnost za sve građane i za očuvanje pravnog poretka", rekao je Đukanpvić.

Đukanović je tokom govora rezimirao vladin učinak od početka pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, i najavio predstojeće aktivnosti:

"Koristim priliku da izrazim zadovoljstvo dinamikom ispunjavanja obaveza na početku pregovora. Kompletirana je pregovaračka grupa, radimo na tome da do kraja mjeseca formiramo radne grupe za preostalih 5 poglavlja. Završena su 22 eksplanatorna i 20 bilateralnih skrininga. Crna Gora će do prvog jula u potpunosti završiti sve obaveze iz organizacije za predstojeće faze pregovora, nakon skrininga. Otpočeli smo pripremu za izradu programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, koji će sadržati jasan okvir za sve dalje korake na planu usvajanja i usaglašavanja zakonodavstva, institucionalnog razvoja kao i programiranje sredstava predpristupne pomoći", rekao je Đukanović.

I ovom prilikom je, kao i više puta do sada, ponovljeno šta EU očekuje od Crne Gore.
Ambasador EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič je, ocijenivši da je u posljednjih nekoliko godina Crna Gora ostvarila značajan napredak u raznim oblastima, konstatovao da je vladina posvećenost reformama očigledna. Ipak, mnogo toga tek treba da se uradi, rekao je Drobnič.

"Od Crne Gore se očekuje da napravi vidljiv napredak u jačanju vladavine prava, posebno kada je u pitanju borbra protiv korupcije i organizovanog kriminala i unapređenje zaštite osnovnih ljudskih prava. U skladu sa novim pristupom pregovorima nužan je konkretan napredak u pomenutim prioritetnim oblastima , odnosno poglavljima 23 i 24 je od ključnog značaja za zemlju kao što je Crna Gora", naveo je Drobnič.

Ambasador EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič je podsjetio sve parlamentarce na potrebu postizanja saglasnosti u vezi sa ustavnim promjenama koje su neophodne za reformu pravosudnog sistema:

"Unija će nastaviti da insistira na provođenju reformi koje će doprinijeti jačanju nezavinsosti i efikasnosti sudstva, prije svega kroz usvajanje ustavnih amandmana. Stoga bih još jednom želio da pozovem članove parlamenta da postignu potreban konsenzus kako bi se postigli rezultati koji će koristiti društvu u cjelini. To će biti ključan test za kredibilnost i posvećenost svih političkih snaga kako vlasti tako i opozicije integracionom procesu", zaključuje Drobnič.
XS
SM
MD
LG