Dostupni linkovi

Pravoslavci slave Božić, praznik Hristovog rođenja


Vjernici na služenju liturgije u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Crna Gora (7. januar 2022.)
Vjernici na služenju liturgije u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Crna Gora (7. januar 2022.)

Pravoslavni vjernici koji poštuju Julijanski kalendar proslavljaju Božić, Hristovo rođenje, kao praznik čiji je temeljni smisao okupljanje porodice, druženje i podsjećanje na osnovne ljudske vrijednosti.

Prvi dan Božića je dan radosti rađanja, obnavljanja života, dok se drugi dan provodi u svečanom, tihom domaćem raspoloženju, a u crkvama služi liturgija zahvalnosti Bogorodici. Prvog dana Božića ne ide se u goste, a izuzetak je položajnik, prvi i jedini gost u kući koji bi trebalo da donese sreću, napredak, radost i ljubav, pa porodice nastoje da za položajnika izaberu neku blisku osobu i dobronamjernu prema ukućanima.

Običaj je da se na Božić ljudi pozdravljaju sa "Hristos se rodi" i "Vaistinu se rodi", a praznik Hristovog rođenja obiluje brojnim drugim običajima, od kojih je najpoznatiji polaganje badnjaka, no tu su i zastiranje domova slamom, miješenje česnice i dolazak položajnika.

Božićno slavlje počinje dan uoči praznika, 6. januara, a zove se Badnji dan. Tog dana sječe se badnjak, obično mlado, hrastovo ili cerovo drvo, i unosi u kuću. Žene u kući prave božićne kolače, torte i prigodnu prazničnu trpezu.

Nakon Badnje večeri kada se zapali badnjak, sviće prvi dan Božića kada se prije svitanja oglase zvona na pravoslavnim hramovima, domaćin i svi ukućani oblače najsvečanije odijelo te odlaze u crkvu na jutrenje i Božićnu liturgiju.

Izvor: Fena
XS
SM
MD
LG