Dostupni linkovi

Pravni stručnjaci: Tačijev predlog protivustavan


Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija
Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija
Predlog fusnote koju podržava kosovski premijer Hashim Thaçi, a kojom bi se Kosovo predstavljalo na regionalnim skupovima je kontradiktoran, ocenjuju stručnjaci pravno-ustavnih pitanja na Kosovu.

Oni ističu da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja bi figurirala u fusnoti, i nepominjanje Republike Kosova, u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

Riza Smaka, stručnjak za pravno-ustavna pitanja kaže da jedan takav model predstavlja poricanje nezavisnosti Kosova, poricanje Ustava i koncesiju koja je, po njemu, neprikladna i neopravdana prema Srbiji.

“Rezolucija 1244 SB UN o Kosovu odredila je da je privremeni status Kosova nedefinisan. Dok, Deklaracija o nezavisnosti sa Ustavom, reguliše na političko pravni način zemlju nezavisnom i suverenom. Tako da ova dva dokumenta ne idu zajedno. Ili rezolucija, ili ustav”, kaže Smaka.

Lako oboriva odluka

I Mazllum Baraliu, takođe stručnjak za pravno-ustavna pitanja kaže da je formulacija fusnote diplomatska formulacija, koja se treba analizirati iz više uglova.
Ceremonija potpisivanja Ustava Kosova - ilustracija
Ceremonija potpisivanja Ustava Kosova - ilustracija

On ipak dodaje da nije dobro za Kosovo da pristane na neki model koji je u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

“Onako kako je i u Ustavu Kosova, Republika Kosovo se predstavlja imenom kojeg već ima. Ostale formulacije su formulacije koje su potrebne diplomatiji, politici i zemlji, ali ja ne mogu pričati o tome. Međutim, pošto se bavim ustavnim pitanjima, smatram da se Ustav svakako treba poštovati na rigorozan način u slučaju predstavljanja zemlje i njenog učešća bilo gde”, kaže Baraliu.

Stručnjaci takođe navode da u slucaju upotrebe Rezolucije1244, može se otvoriti put raspravi o takvoj odluci u Ustavnom sudu Kosova.

“To bi bila odluka koja ugrožava, da kažemo, lako oboriva. To predstavlja degradaciju ustavnog statusa, a Ustavni sud brani ustav. Najbolje rešenje za ovo pitanje je politički pritisak, zato što vlada treba da ima podršku naroda u ovom slučaju, kao i opozicije, da se predstavi onako kako treba, sa dostojanstvom i bez koncesije”, izjavio je Smaka.

Prethodno se i kosovska opozicija oštro usprotivila modelu koji je kosovski premijer predložio za regionalno predstavljanje zemlje, dok se predsednik Skupštine izjasnio da ova institucija nema nikakve detalje o eventualnom sporauzmu.
XS
SM
MD
LG