Dostupni linkovi

Pravni fakultet Union: Školska ustanova kao trgovačko društvo


Ilustracija
Ilustracija
Dušan Komarčević

Pravni fakultet privatnog beogradskog Univerziteta Union ne ide u dobrovoljnu likvidaciju, ali se ubuduće neće voditi kao obrazovna ustanova, već kao društvo sa ograničenom odgovornošću, odlučeno je na Skupštini osnivača. Za izmenu Osnivačkog akta i predlog Statuta koji utvrđuje ovaj status glasala su četiri člana Skupštine, dok su preostala tri člana bila protiv.

Ovakav ishod mogao bi na koncu dovesti do oduzimanja akreditacije fakultetu koji je do sada važio za uspešnu obrazovnu instituciju. To je za Radio Slobodna Evropa potvrdila Vesna Rakić Vodinelić, penzionisana profesorka Univerziteta Union, koja je i članica Skupštine osnivača.

„Postavlja pitanje da li važi akreditacija koju je fakultet dobio i da li važi dozvola za rad koju izdaje Ministarstvo obrazovanja. Takođe, postavlja se pitanje dobijanja buduće akreditacije, koja se obnavlja na svakih pet godina“, ističe Vesna Rakić Vodinelić.

Ona dodaje da je predlog Statuta donesen protivzakonito, jer „prema zakonu, njega ne utvrđuje Skupština osnivača, nego Nastavno naučno veće, dok Statut donosi Savet fakulteta“.

Protiv sporne odluke bili su, pored Vesne Rakić Vodinelić, Vladimir Vodinelić i Tihomir Trivunac, dok su za nju glasali Slobodan Badžović, Mirko Drašković, Mina Prokić i Nebojša Šarkić, jedan od pokretača postupka za likvidaciju i profesor fakulteta, koji je na istoj sednici Skupštine osnivača izabran za vršioca dužnosti dekana.
Vesna Rakić Vodinelić
Vesna Rakić Vodinelić

Komentarišući motive za odluku o promeni statusa fakulteta, Vodinelićeva kaže da deo osnivača fakultet posmatra kao izvor prihoda, te da „smatraju da sve što se pokaže kao višak treba njima da pripadne“.

Uprkos brojnim pokušajima nismo mogli da stupimo u kontakt sa profesorom Šarkićem. On je ranije kratko izjavio medijima da je postupak za likvidaciju pokrenuo zbog „ozbiljnih zloupotreba koje je trebalo sprečiti“, ali nije detaljnije obrazložio ovu izjavu.

Na sednici u četvrtak izmenjen i Osnivački akt fakulteta, i to prema rečima Vodinelićeve, nezakonito, jer „poslednji osnivački akt kaže da se može menjati samo uz saglasnost svih osnivača, a u ovom slučaju je izmenjen većinom glasova.“

Predloženo je, takođe, da se Savet fakulteta sastoji od pet članova: tri su osnivači, a po jedan iz redova profesora odnosno studenata. Komentarišući ovu odluku, Vesna Rakić Vodinelić kaže da se na taj način „eliminiše autonomija univerziteta, jer na čitavom svetu većinu članova Saveta čini akademska zajednica.“

Pravni fakultet Univerziteta Union počeo je sa radom pre 10 godina, a akreditaciju je dobio 2008. godine. Dok nadglasani članovi Skupštine najavlju da će kao odgovor sazivati Savet Pravnog fakulteta, ali i podneti tužbe, neki od studenata sa kojima smo razgovarali različito komentarišu događaje na svom fakultetu.

Ipak, slažu se u oceni da je najvažnije zaštititi akademce koji pohađaju ovu, nekada školsku ustanovu, koja će se po svemu sudeći ubuduće voditi kao društvo sa ograničenom odgovornošću.

XS
SM
MD
LG