Dostupni linkovi

Praćenje EP na Kosovu: Bez preterivanja i politizacije


Logo Eura 2012.
Mladi na Kosovu, Evropsko prvenstvo u nogometu, smatraju sportskom proslavom i budno prate utakmice i navijaju za omiljene ekipe. U navijanju ipak nema preterivanja, ali ni politizacije. To što Španija nije priznala Kosovo ih ne sprečava ih da im upravo Španija bude favorit.

Arben Selmani ističe da omladina ima veliki izbor kada je u pitanju gde će gledati utakmica:

„Na Kosovu postoji veliki interes za Evropsko prvenstvo, naročito kod mladih. Lokali su puni zato što se u većini direktno prenose utakmice. Mislim da su favoriti za osvajanje prvenstva Nemačka i Španija, ali meni se dopadaju i ostale ekipe.”

Slično razmišlja i Agron Krasniqi, student Pravnog fakulteta:

„Imamo gde da gledamo utakmice. Atmosfera je odlična. Neki navijaju za jednu, a neki za drugu ekipu. Mislim da je grupa B najjača grupa do sada na Evropskom prvenstvu jer je svaka ekipa jaka, svaka ima svoj stil igre. Moj favorit je Španija.“

Za Donata Lushakua, Nemačka je ipak najbolja:

„Mislim da ima najbolji kvalitet i mlađu ekipu, koja u proseku ima oko 24 godine. Verujem da će se finale igrati između Nemačke i Španije.”

Ima i onih kojima nedostaje navijanje za svoju zemlju:

„Sa zadovoljstvom sam čekao početak prvenstva, ali bilo bi mi još veće zadovoljstvo da u njemu učestvuju Kosovo ili Albanija. Ali, pošto oni ne učestvuju, nadam se da će pobediti Italija, zato što je najbolji igrač u tom timu Adrian Perlo.”

S druge strane, fudbalski trener i profesor na Univerzitetu Prištine, Bilbil Sokoli, ocenjuje da je na osnovu dosadašnjih utakmica teško prognozirati ko će biti finalista.

„Favorita nema i teško je predvideti rezultate. Mislim da su se Španija, Francuska, Engleska i Nemačka pokazale zrelim kada je u pitanju strategija, ali i ostale ekipe nisu bile loše, kao na primer Švedska”, ocenjuje Bilbil Sokoli.

Inače, od početka prvenstva ne nedostaju ni opklade u kladionicama. Ilir Sylejmani, menadžer „Loto-sporta” ističe da opklade nisu velike, ali ih ima.

„Postoji veliko interesovanje, ali zbog ekonomike situacije na Kosovu, opklade nisu visoke. Onaj ko ima svog favorita, kladi se kako bi mu bilo interesantnije. Među popularnim ekipama bile su Holandija, Nemačka i Španija. Za dalje, videćemo. Ovo je fudbal”, zaključuje Sylejmani.
XS
SM
MD
LG