Dostupni linkovi

Prvi čovek Požege javno obećava sudu: Izmigoljiću se


Prostor političkog sukobljavanja: Kulturni centar Požega
Prostor političkog sukobljavanja: Kulturni centar Požega

Sud u Požegi doneo je odluku da je direktorka Kulturnog centra u tom gradu Slađana Petrović Varagić nezakonito smenjena sa te funkcije. Ona je poznata kao nestranačka ličnost koja je uspela da u ovaj mali grad zapadne Srbije dovede umetnike sa raznih strana sveta, ali predsednik opštine Milan Božić ne pokazuje spremnost da jednostavno sprovede sudsku odluku. Umesto toga najavljuje da Kulturnog centra uskoro neće ni biti.

Varagić je na mestu direktorke bila od 2009. godine, kada je, kao nestranačka ličnost, izabrana konkursom. Kada su u februaru ove godine požeški naprednjaci iz partije srpskog premijera Aleksandra Vučića sa vlasti skinuli demokrate, Varagić je ekspresno razrešena odlukom Upravnog odbora i predsednika opštine.

Međutim, Varagić je i u drugom mandatu izabrana zakonski, po konkursu, a taj mandat je trebalo je da traje do juna 2018. godine. Za RSE kaže da je odluka o njenoj smeni nezakonita i da se zbog toga odlučila tužbu:

„U obrazloženju za moju smenu piše samo da smenu predlaže Upravni odbor, jer nisam iskoristila kao direktorka pravo povraćaja akcize za lož ulje koje se koristi za zagrevanje bioskopa, što je iznos manji od 70.000 dinara. U obrazloženju Skupštine opštine čak ni to nije navedeno, te sam ja tužila Opštinu. Viši sud u Užicu doneo je presudu u kojoj je naloženo da se poništi rešenje o razrešenju i da mene vrate na mesto direktorke Kulturnog centra. Međutim, opština Požega je na ovo rešenje uložila žalbu prošle nedelje i to ide dalje na Apelacioni sud u Kragujevac.“

Prvi čovek opštine Milan Božić tvrdi, iako je doneta sudska odlika, Varagić se neće vratiti na mesto direktorke:

„Ja ne bih pominjao bivšu direktorku Kulturnog centra, poštovaćemo odluke Suda, ali ono šta ja mogu garantovati, to je, da ona nikada dok traje ova vlast i dok sam ja na ovom mestu neće biti više direktorka ni jednog javnog preduzeća niti ustanove u Požegi. Kako narod kaže `sve što radiš sebi radiš`, tako i ova bivša direktorka, sve što radi, sebi radi. Zna se još da je u sudskom postupku `migoljenje` zakonska stvar. Tako, dok se sve to privede kraju po sudovima Kulturni centar neće više ni postojati. Kaže se i `drumovi će poželeti Turaka, a Turaka nigde biti neće`. E tako će i ova bivša direktorka poželeti da opet bude direktorka Kulturnog centra, a njega biti više neće. Imamo plan da ga objedinimo u jednu kulturno-sportsko-turisitčku organizaciju.“

Varagić je začuđena reakcijom predsednika Opštine na sudsku odluku:

Ogromna bahatost predsednika opštine: Slađana Petrović Varagić
Ogromna bahatost predsednika opštine: Slađana Petrović Varagić


„Ne bih komentarisala ponašanje predsednika opštine Požega, već izjavu kao izjavu jednog javnog fukcionera i vršioca vlasti. Mogu reći da je to ogromna bahatost koja na neki način ukazuje da on ne poštuje ni sudsku volju, ni zakone, čime daje loš primer građanima da mogu da se povedu za njegovim primerom i ponašanjem. Jako je tužno da u našoj državi takva bahatost nije sankcionisana, i sve se završi nekim našim ličnim negodovanjem i čuđenjima, a takva ponašanja se i dalje nastavljaju.“

Podsetimo na smenu direktorke Kulturnog centra u Požegi reagovala je šira javnosti, ugledni umetnici, umetnička udruženja, kao i više hiljada građana koji su peticijom iskazali podršku Slađani Petrović Varagić. Objašnjeno je da to čine zato što je svojom stručnošću kao istoričar umetnosti pomerila kulturne vredosti u maloj Požegi, dovodeći velika imena iz sveta muzike, književnosti, likovne umetnosti, filma.

Nije vredela ni reakcija Ministarstva kulture Vlade Srbije koje je saopštilo da je njena ostavka zatražena na osnovu "krajnje paušalne i nekompetentne ocene njenog rada".

Inače, predsednik Opštine, naprednjak Milan Božić, zamerao je Varagić što program Kulturnog centra Požega nije namenjen “širokim narodnim masama“, i što nije doprinela da se u Požegi "manje gledaju rijiliti programi". Božić je direktorki takođe zamerio što je "galerija postala stalna postavka apstraktnih slika“, poručujući da je potrebno da se te kulturna ustanova kao deo Kulturnog centra “približi narodu”, te da bi u njoj, kako je tada rekao, trebalo da se priređuju „izložbe džempera, narodne radinosti, čarapa, pulovera“.

Čakajući odluku Apelacionog suda Varagić se ipak nada da će, kako nam je rekla, pravda pobediti:

“Nadamo se da će presudu Višeg suda u Užicu Apelacioni sud potvrditi i nadamo se da će negde pravo i pravda pobediti.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG