Dostupni linkovi

Smena u Požegi: Naprednjaci izignorisali Ministarstvo


Nikada tako ekspresno nije reagovalo Ministarstvo kulture Srbije nego u slučaju smene direktorke požeškog Kulturnog centra Slađane Petrović Varagić.

Dva sata nakon odluke odborničke većine na sednici Skupštine opštine Požega, Ministarstvo se oglasilo saopštenjem u kome ovaj potez požeških naprednjaka naziva neobjašnjivim. U saopštenju koje je objavljeno na zvaničnom sajtu Vlade Srbije još piše:

„Ministarstvo kulture i informisanja smatra da je smena direktorke Kulturnog centra Požega Slađane Petrović Varagić neprihvatljiva i neobjašnjiva po svim kriterijumima stručnosti, profesionalnosti i primene savremenih standarda u upravljanju ustanovama kulture. Na čelu sa Slađanom Petrović Varagić, Kulturni centar Požega u prethodnom periodu svrstao se u red najreprezentativnijih ustanova kulture u Srbiji i postao primer dobre prakse za ostale institucije tog tipa. Uspeh koji su ostvarili Kulturni centar Požega i direktorka Petrović Varagić dobija na značaju ukoliko se ima u vidu da deluju i stvaraju u maloj sredini, u kojima je neretko teško sprovesti savremene i visokokvalitetno koncipirane programe i sadržaje. Odluka lokalne samouprave o smeni direktorke Petrović Varagić predstavlja čin neuvažavanja smernica i prioriteta kulturne politike na nacionalnom nivou. Ministarstvo kulture i informisanja poziva nadležne da preispitaju odluku koja ugrožava kontinuitet programskog kvaliteta i narušava kredibilitet ustanove koja u Srbiji i regionu važi za jednu od vodećih u praćenju savremenih tokova u kulturi.“

Slađana Petrović Varagić, foto: Novka Ilić
Slađana Petrović Varagić, foto: Novka Ilić

Naprednjačkoj većini u Skupštini Požege nisu mnogo značili stavovi Ministarstva kulture i stavovi kulturne javnosti Srbije koja je tri meseca upozoravala da je ovo loš način prekidanja dobrog rada.

Neke stvari se politički rešavaju, objašnjava smenu Dejan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Požega:

“Politika je takva kakva je nekima se ne sviđa, ali neke stvari moraju politički da se rešavaju, tako da je sve ovo sa Kulturnim centrom krenulo u nekom pravcu i teško se moglo vratiti u nazad i, eto, na sednici je takvo rešenje”, navodi Jovanović.

Nijedan valjan razlog ne postoji za smenu Varagićke, kaže požeška opozicija u Skupštini.

“Imajući u vidu da je Slađana Varagić izabrana redovno na konkursu i da joj je mandat do 2018. godine nijedan od razloga propisanih zakonom, niti sa adutom, vladajuća većina nije navela u odluci za njenu smenu, a nepotrebno je da govorim koliki je značaj Slađane Petrović Varagić bio za našu sredinu, za podizanje kulturnog nivoa ovog grada. Setite se brojnih izložbi koje su punile galeriju, brojnih književnih večeri koje su punile salu”, komentariše Dragi Erić iz Srpskog pokreta obnove (SPO).

Sve je krenulo kada je predsednik Opštine Milan Božić pre tri meseca došao na ovo mesto. Zamerao je Varagićki što nije u galeriji bilo etno izložbi, što se nije suprostavila popularnosti rijaliti šou programa među Požežanima, što nije povratila akcizu na lož ulje u vrednosti od 70.000 dinara, što je povodom njene smene pominjan na društvenim mrežama, što mu nije dozvoilila da drugačije misli, a brojne nagrade Kulturnom centru, Božiću ništa ne znače:

Milan Božić, foto: Novka Ilić
Milan Božić, foto: Novka Ilić

“Zamerka je i što je tri meseca vođena borba protiv mene, što je to rađeno na društvenim mrežama, profilima, i naneta je jedna velika šteta Požegi kao gradu, gde smo mi, odnosno Požežani, prikazani kao poludivlji narod, kako to oni kažu, kao polusvet. To nije tačno, Požega je jedna vrlo intelektualno razvijena opština, Požega je grad koji je živ. Znate, govorili su mi kako je Kulturni centar dobio dosta nagrada za rad, ma ne možete vi samo da živite na pohvalama i lovorikama i da kažete - moj rad je samo moj rad, možda bi se više uradilo da je direktor bio neko drugi. Skupljani su potpisi širom Srbije protiv smene i stvaran sukob između mene i direktorke. Glavni sukob ustvari jeste u uskraćivanju prava na različitost mišljenja. Jednostavno je direktorka Kulturnog centra pokušala predsedniku Opštine da uskrati pravo na različitost mišljenja. Mi moramo da shvatimo da smo mi narod tradicije, ratnički narod, ne što hoćemo nego što moramo, jer smo na takvom mestu. I kultura, sport, umetnost, hteli mi to ili ne, to moraju da prate”, rekao je predsednik Božić.

Sada već smenjena direktorka Slađana Varagić, vanstranačka ličnost, nakon tri meseca borbe da dokaže kako je sve radila ispravno i u smislu popularisanja kulture i Požege, kaže:

“Razlozi za moju smenu su nedovoljno jasni. Za poslednja tri meseca bilo je različitih optužbi, od nedovoljnog angažovanja da se spreči velika gledanost rijaliti televizijskih programa, do nekakve optužbe za neiskorišćeno pravo za povraćaj akcize na utrošeno lož ulje, to je pravo po Uredbi od 2012. godine, ali nije zakonska obaveza, i to je na godišnjem nivou u Kulturnom centru oko 70.000 dinara. Čulo se i to da sam ja žrtva sopstvene kampanje, a javnost zna da ja nisam vodila nikakvu kampanju. To što su reagovale brojne institucije kulture širom Srbije, ja nisam tražila, što su me podržavali ljudi iz sveta kulture takođe nisam tražila, to što je skupljeno nekoliko hiljada potpisa i izvan Požege, takođe nisam ja tražila i organizovala”, kažeVaragićka.

Za v.d. direktora Kulturnog centra Požega Skupština opštine Požega, kao osnivač, imenovala je Srđana Stevanovića, dosadašnjeg koordinatora Kancelarije za mlade pri Kulturnom centru.

XS
SM
MD
LG