Dostupni linkovi

Ukrajinski avion gasi Boku


Vatrena stihija proteklih dana pustošila rejon poluostrva Luštica kod Tivta
Vatrena stihija proteklih dana pustošila rejon poluostrva Luštica kod Tivta

U Crnoj Gori koja je zahvaćena požarima danas se lakše diše nakon što se u akciju gašenja vatrene stihije na najugroženijim lokacijama na primorju uključio ukrajinski avion a najavljen je dolazak novih specijalizovanih letjelica iz inostranstva.

Ukrajinski protivpožarni avion Antonov 32P koji ima kapacitet od 8.000 litara vode od jutros je u punom pogonu i stalno nadlijeće lokacije pogođene požarima i izbacuje tzv. vodene bombe na područje Obosnika, sela Zabrđe i Krašiće, u koordinaciji sa Direktoratom za vanredne situacije.

Avion se vodom puni na aerodromu Tivat gdje ga opslužuje posada od četiri vatrogasca tivatske vazdušne luke.

Tu informaciju nam je potvrdio načelnik službe zaštite i spasavanja Tivta, Zoran Barbić koji je sa brojnim vatrogascima stalno na terenu:

„Situacija je mnogo bolja, tu je avion iz Ukrajine koji nadlijeće i gasi požare.Mi smo sada preletjeli kompletno područje helikopterom i mogu reći da je situacija zadovoljavajuća i da je danas mnogo bolja nego što je to bio slučaj prethodnih dana.“

Međunarodna avijacija će djelovati tamo gdje je najkritičnije i narizičnije, duž tivatske i hercegnovske rivijere i zaleđa.

Na aerodrom u Tivtu stigao je švajcarski višenamjenski helikopter Super puma, čiji kapacitet je 2.000 litara vode.

Zoran Barbić kaže da ga raduje dolazak još letjelica iz inostranstva koje će biti uključene u suzbijanje vatrene stihije koja je proteklih dana pustošila rejon poluostrva Luštica kod Tivta:

„Što se tiče ovog požara on će biti saniran. Ja bih volio da te letjelice ostanu nešto duže kod nas zbog eventualno novih, budućih požara. Mi smo inače stalno na terenu dok se stanje potpuno ne sanira.“

Oko 200 pripadnika Vojske Crne Gore, sa transportnim, sanitetskim, protivpožarnim vozilima i plovnim sredstvima učestvuje u gašenju požara i evakuaciji lokalnog stanovništva u rejonu Boke Kotorske.

Osim požara u Tivtu vatrogasci gase i požare na teritoriji opština Herceg Novi, Podgorica, Nikšić, Danilovgrad, Cetinje dok u Ulcinju, Baru, Budvi i Kotoru trenutno nema aktivnih požara.

Ono što je za sada sigurno jeste to da vatrogasci i piloti na primorju i u okolini Podgorice, ne moraju da brinu da će ih u gašenju požara ometati jak vjetar kao proteklih dana:

„Slab, najviše do umjeren, čisto lokalni karakter vjetra. Jedan je tip vjetra tokom noći a drugi tokom dana ali niti jednog trenutka danas i narednih dana neće biti pojačanog vjetra“ kaže za Radio Slobodna Evropa meteorolog Dušan Pavićević.

Zbog požara na primorju i u centralnom dijelu Crne Gore primjetni su brojni oblaci dima pa smo htjeli da od nadležnih u Agenciji za zaštitu životne sredine dobijemo informaciju o nivou štetnih materija u vazduhu.

Nijesmo uspjeli budići da na naše pozive na telefone Agencije za zaštitu životne sredine niko nije odgovarao.

Inače, sinoć je zasjedao Biro za operativnu koordinaciju rada bezbjednosnih službi čiji su predstavnici zaključili da su svi nadležni državni subjekti profesionalno, odgovorno i uspješno odgovorili na seriju požara koja je proteklih dana zahvatila Centralni i Primorski region.

Na sjednici održanoj na zahtjev predsjednijka Vlade Duška Markovića zaključeno je ipak da je potrebno dodatno unaprijediti djelove sistema zaštite i njihovu koordinaciju.

Vlada će danas održati sjednicu koja će biti posvećena aktuelnoj situaciji u zemlji u vezi sa požarima.

Inače, premijer Marković je najavio stimulativne mjere za vatrogasce čija je prosječna zarada 400 eura a koji su ovih dana na socijalnim mrežama pobrali sve pohvale i divljenje građana zbog iskazane požrtvovanosti u borbi protiv vatrene stihije.

„Ovo je situacija koja je pokazala ko u državi treba da ima poštovanje, ko u državi treba da ima finansijsku podršku i resurse. Ovi ljudi i službe to moraju imati“, poručio je crnogorski premijer.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG