Dostupni linkovi

Požari u Europi već uništili više nego cijele 2021.


Vatrogasac gasi šumski požar oko sela Eiriz u Baiaou, sjeverno od Portugala, 15. jula 2022.
Vatrogasac gasi šumski požar oko sela Eiriz u Baiaou, sjeverno od Portugala, 15. jula 2022.

Šumski požari koji su proteklih sedmica zahvatili dijelove Europe već su spalili veću površinu zemlje nego požari cijele 2021., objavila je Služba za satelitsko praćenje Europske unije (EFFIS).

Diljem Europske unije požari su ove godine, od 16. jula, zapalili 517.881 hektar - nešto više od 5.000 km2 ili ekvivalentne površine Trinidada i Tobaga, objavio je monitor EFFIS.

Tokom cijele 2021. godine 470.359 hektara (4.700 km2) šuma stradalo je u požarima, uglavnom u Italiji i Grčkoj.

U 2022. požari su bjesnili diljem Francuske, Španjolske, Portugala i Grčke usred rekordno razornog toplinskog vala koji je također zabilježio požare u Britaniji, gdje su temperature prvi put u historiji premašile 40 stepeni celzija.

EFFIS je rekao da bi Europa mogla završiti 2022. godinu s više opožarene površine nego 2017., koja je trenutno najgora zabilježena godina za šumske požare s izgubljenim gotovo 1.000.000 hektara (10.000 km2).

"Situacija je mnogo gora od očekivanog, čak i ako smo očekivali temperaturne anomalije s našim dugoročnim prognozama", rekao je Jesus San Miguel, koordinator EFFIS-a, za AFP.

"Očekujemo još gore - nismo ni na pola puta u sezoni požara."

Blizu 40.000 hektara šume u Francuskoj izgubljeno je u požarima ove godine, više od 30.000 koliko ih je izgorjelo 2021.

U Španjolskoj, gdje je više od 500 ljudi umrlo tokom desetodnevnog toplinskog vala ovog mjeseca, 190.000 hektara je izgorjelo ove godine, u usporedbi s 85.000 prošle godine.

A s višim temperaturama koje donosi globalno zagrijavanje, ove godine su pogođena i mjesta koja su manje navikla na šumske požare, posebice Britanija.

Nešto više od 20.000 hektara izgorjelo je 2022., u usporedbi sa 6.000 u cijeloj 2021. godini.

"Na kraju, požare uzrokuju ljudi, ali toplinski val je kritičan i požari su jasno povezani s klimatskim promjenama", rekao je San Miguel.

Zbog teške godine za šumske požare EU pregovara o kupnji protupožarnih aviona, rekao je Reutersu čelnik Unije za upravljanje krizama.

"Ovo će ljeto biti zaista ozbiljan izazov za sve nas... Već prošlo ljeto je bilo loše, prošlo ljeto smo imali devet aktiviranja mehanizma civilne zaštite Unije za šumske požare, ove godine smo imali već pet i vrhunac ljeta još je pred nama", rekao je povjerenik EU za upravljanje krizama Janez Lenarčić.

Trenutno EU koordinira i financira raspoređivanje 12 protupožarnih aviona i helikoptera koje su okupile zemlje EU u države koje zatraže pomoć tokom kriza.

Ali u budućnosti EU planira imati vlastite namjenske avione, rekao je Lenarčić.

"Europska unija pokušava nabaviti protupožarne avione... Te će avione tehnički kupiti zemlje članice, ali će ih 100 posto financirati Europska unija", rekao je.

Borba s požarima u Španiji i Francuskoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Lenarčić je rekao da EU pregovara s proizvođačima o ponovnom pokretanju proizvodnje amfibijskih aviona koji skupljaju vodu za gašenje požara.

Odbio je imenovati tvrtke s kojima ugovori još nisu potpisani.

Europska unija je ovoga mjeseca poslala protupožarne avione u zemlje uključujući Portugal, Francusku i Sloveniju. Također je stacionirao 200 vatrogasaca iz europskih zemalja u Grčkoj kao potpora lokalnim timovima koji se bore s požarima.

Porast poziva za pomoć u katastrofama koje su potaknule klimatske promjene poput poplava, požara i suše u sudaru je s povećanjem resursa potrebnih za rješavanje drugih kriza poput pandemije COVID-19 i rata u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG