Dostupni linkovi

Požar u Sloveniji divlja, evakuacije stanovništva


Na Krasu u Sloveniji i dalje gori veliki požar, koji se proširio iz Italije. Vatrogasci su tokom noći branili sela od vatre, a neka su i evakuisana.

Kako je navela regionalna Civilna zaštita za Sjevernu Primorsku, evakuisani su stanovnici sedam mjesta i zaselaka u zaleđu Renč Merljaki, Martinuchi, Žigoni, Vinišče, Mohorini i Oševljek. Ranije evakuisani stanovnici sela Vrtoče, Opatje selo, Nova vas i Hudi Log za sada se ne vraćaju kući.

Vatrogasci su tokom noći održavali protivpožarnu liniju ispred Opatjega Sela, ali i dalje su se pojavljivala nova žarišta. Aktivan je požar na Trstelju, vatra se iz doline iznad Renča penje. Puno je dima u okolini.

Kako je rekao vatrogasni šef Stanko Močnik, 800 vatrogasca iz cijele zemlje stiže u pomoć iscrpljenim vatrogascima, a helikopteri su već odmah ujutro, 23. jula, spremni za gašenje požara.

Na terenu sedam helikoptera

Na terenu je sedam helikoptera koji pomažu u gašenju požara – dva mađarska, dva srbijanska, slovenački, hrvatski i slovački.

Županijski vatrogasni komandant i načelnik Štaba Civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac ranije je ocijenio da je Hrvatska, u komparaciji sa slovenačkim i italijanskim vatrogasnim sistemom, dobro pripremljena u slučaju većih požara poput ovog u Sloveniji.

"Kada gledam ovaj požar u Sloveniji i onaj talijanski, mi smo jako dobro organizirali vatrogastvo u Republici Hrvatskoj. Sa ovim novim iskustvima i kada gledam što se tamo događa, mislim da možemo odgovoriti na svaki izazov koji se može desiti u Hrvatskoj. Ključni su tu vatrogasci, vatrogasni zapovjednici, znanje gašenja požara. Mi smo posložili sustav, sve to imamo i možemo dati potrebne odgovore", kazao je Kozlevac.

U požaru koji je dosad zahvatio više od 2.000 hektara u Sloveniji, na italijanskoj strani poginula je policajka.

Pedesetšestogodišnja Eleni lo Duca, italijanska policajka koja je volontirala za civilnu zaštitu, poginula je kada je goruće drvo palo na nju tokom uviđaja.

XS
SM
MD
LG