Dostupni linkovi

Požari i na Kosovu, znatna materijalna šteta


Fotografija NASA-e pokazuje požarišta u regionu
Fotografija NASA-e pokazuje požarišta u regionu
Šumski požari koji su zahvatili mnoge delove Kosova prouzrokovali su znatnu materijalnu štetu, ocenjuju zvaničnici.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da su na Kosovu aktivna dva požara – u opštini Dragaš i planini Koritnik na jugu Kosova koji, ukoliko nisu pod kontrolom, mogu da se prošire. Mediji u sredu prenose da je izbio požar i kod Leposavića, na severu Kosova.

Hajriz Sejdiu pri Agenciji za upravljanje u vanrednim situacijama, kaže da su za gašenje požara na jugu Kosova angažovani vatrogasci, agencije šuma, pripadnici Bezbednosnih snaga Kosova, te jedan broj građana, ali naglašava da u tome postoje brojne poteškoće.

“Na prvom požaru kod Koritnika radimo već nedelju dana. U pitanju je gusta borova šuma, tu je angažovano nekoliko jedinica. Tu se nalazi i postkomandna jedinica koja vodi računa da situacija ne eskalira. Teren je jako težak, a imamo problema sa vodosnabdevanjem, i sa malim kapacitetom vatrogasnih jedinica jer su požari prisutni u nekoliko mesta”, kaže Sejdiu.

Iz kosovske Agencije za šumarstvo, koja deluje pod Ministarstvom poljoprivrede, kažu da su požari prisutni u svim regionima Kosova, osim u regionu Gnjilana i Mitrovice, gde su požari izolovani i ugašeni.

Ahmet Zejnullahu, izvršni šef agencije, kaže da materijalna šteta načinjena požarima još uvek nije procenjena ali očekuje se da ona bude milionska.

“Štete su ogromne. Šumama je načinjena šteta preko 10 miliona. U većini slučajeva, uzrok požara je čovek jer, i pored visokih temperatura, nije moguće doći do ovakvih požara, ili je to moguće u znatno manjem broju. Međutim, imali smo proširenih požara i iz okolnih država”, kaže Zejnullahu.

Policija Kosova vrši istragu oko požara. Portparol Baki Kelani kaže da je nekoliko sumnjivih osoba zaustavljeno, ali što se tiče požara u planinskim predelima, nema uhapšenih.

Inače, MUP Kosova je zbog nedostatka opreme specijalizovane za gašenje požara zatržila pomoć od KFOR-a i država u regionu koje se takođe suočavaju sa ovim problemom.

Najveća opoziciona partija, Demokratski savez Kosova, optužila je Vladu Kosova da nije bila u stanju da koordinira aktivnosti sprečavanja i gašenja požara u planinskim predelima.
XS
SM
MD
LG