Dostupni linkovi

Power razgovarala s visokim predstavnikom o smirivanju situacije u BiH


Samantha Power, administratorka USAID
Samantha Power, administratorka USAID

Samantha Power, administratorka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) razgovarali su o potrebnim naporima u cilju deeskalacije i pomirenja.

Razgovarano je, također, o potrebi osnaživanja onih koji se bore protiv korupcije i rade na stvaranju ekonomskih prilika za mlade u BiH, saopšteno je iz USAID-a u ponedjeljak, 17. januara.

U saopštenju nakon razgovora, koji se dogodio 14. januara, istaknuto je da su Power i Schmidt dogovorili intenzivnu komunikaciju po pitanju trenutne političke situacije u BiH.

“Administratorka je potvrdila podršku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) visokom predstavniku i njegovoj nadležnosti u primjeni svih neophodnih ovlasti, uključujući Bonske ovlasti, do potpunog sprovođenja Agende 5+2 i sve dok BiH ne ispuni kriterije za funkcionisanje bez međunarodne supervizije”, navodi se u saopštenju USAID-a.

Sa sastanka je poručeno i da prosperitetna budućnost BiH zavisi od političkih lidera i građana koji trebaju uložiti zajedničke napore kako bi proveli reforme neophodne za ostvarivanje demokratskih i ekonomskih težnji Bosne i Hercegovine.

Razgovori su održani uoči posjete administratorke USAID-a Power Bosni i Hercegovini.

Power će, kako je ranije najavljeno iz Ambasade SAD u Sarajevu, tokom boravka u BiH, 19. i 20. januara, imati sastanke sa zvaničnicima u BiH, predstavnicima civilnog društva i mladim aktivistima, te novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom.

Planirani su razgovori i sa borcima za zaštitu životne sredine, privrednicima koji se nalaze na čelu malih preduzeća, te preživjelima iz rata u BiH.

Predstavnica USAID-a razgovaraće i sa lokalnim partnerima te organizacije iz nevladinog sektora u oba entiteta u BiH, te svih etničkih grupa.

“Ova posjeta dešava se u vrijeme povećanih tenzija i užarene retorike. Administratorka će tokom posjete naglasiti potrebu da svi akteri u BiH rade na jedinstvu i jačanju zajedničkih nastojanja da se za sve građane BiH izgradi sigurna i stabilna budućnost”, saopšteno je iz ambasade SAD 13. januara.

To je prva zvanično najavljena posjeta BiH iz SAD nakon što je Ministarstvo finansija te zemlje, 5. januara, objavilo proširenu listu sankcija za djela korupcije.

Na listi je je i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider vodeće partije u entitetu Republika Srpska (RS), Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Milorad Dodik je kao jedan od najmoćnijih političara u RS više puta prijetio otcjepljenjem tog entiteta od Bosne i Hercegovine.

Sankcije su uvedene i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke zbog povezanosti s Miloradom Dodikom.

Stranke iz Republike Srpske, predvođene vladajućim SNSD-om, bojkotuju rad institucija Bosne i Hercegovine (Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH), nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko sredinom 2021. godine dopunio Krivični zakon BiH i zabranio negiranje genocida počinjenog u Srebrenici 1995.godine.

Skupština Republike Srpske u decembru 2021. je izglasala zaključke o "prenosu nadležnosti sa BiH na nivo RS".

Prema zaključcima Narodna skupština je zadužila Vladu RS da u roku od šest mjeseci uputi parlamentu na razmatranje zakon o porezu na dodatnu vrijednost, zakon o akcizama, zakon o visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS, kao i zakone iz oblasti odbrane i bezbjednosti.

Nešto ranije, u oktobru, Narodna skupština RS-a je donijela zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

XS
SM
MD
LG