Dostupni linkovi

Power naglasila podršku SAD borbi protiv korupcije u BiH


Administratorka USAID-a Samantha Power u razgovoru sa članovima Predsjedništva BiH, Sarajevo, 21. januar, 2022.

Samantha Power, administratorka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) naglasila je snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Bosni i Hercegovini (BiH) tokom razgovora sa članovima Predsjedništva BiH 21. januara.

U saopštenju se ističe da je Power posebno istakla podršku SAD suprotstavljanju korupciji, unapređenju demokratskih reformi i vladavine prava, te stvaranju novih ekonomskih prilika za građane BiH.

“Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili Vladi SAD na kontinuiranoj podršci i pomoći na reformskom putu Bosne i Hercegovine. Pozdravili su brojne projekte, koje Vlada SAD-a implementira putem USAID-a, kako bi pružila pomoć svim nivoima vlasti u BiH”, stoji u saopštenju Predsjedništva BiH.

Dodaje se da je Power govorila o partnerskoj ulozi SAD-a i nastavku dugogodišnje saradnje u izgradnji prosperitetne budućnosti u funkcionalnoj Bosni i Hercegovini.

Sastanku su, kako se navodi u saopštenju, prisustvovali ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, v.d. pomoćnice administratorice USAID-a za Evropu i Evroaziju Margot Ellis i direktorica Misije USAID-a u BiH Courtney Chubb.

Nakon sastanka Power sa Predsjedništvom BiH, javnosti se samo obratio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i to u Istočnom Sarajevu.

Istakao je kako je zadovoljan dijelom sastanka u kome se govorilo o aktivnostima USAID-a, te da želi vjerovati kako želi vjerovati da je Power posvećena projektima te američke institucije.

Sa druge strane je naveo da je razočaran zato što Power nije bila spremna da tokom svoje trodnevne BiH posjete nađe vremena da posjeti entitet Republiku Srpsku.

Takođe je istakao kako je administratorki USAID-a “objasnio” da službenici Ambasade SAD u BiH imaju skrivenu agendu kojom pokušavaju centralizovati BiH.

Posjeta Power Bosni i Hercegovini, prva je zvanična posjeta iz SAD BiH, nakon što je, početkom januara, objavljena nova lista američkih sankcija zbog korupcije.

Na listi sankcija je i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, te lider najveće partije u RS, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Američko Ministarstvo finansija 5. januara uvrstilo je Dodika na listu sankcija zbog korupcije i nastojanja da neustavno prenese nadležnosti sa države BiH na entitet Republika Srpska (RS).

Tokom posjete BiH, Samantha Power sastala se sa bh zvaničnicima, predstavnicima nevladinih organizacija, liderima u malom biznisu, te preživjelim žrtvama rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

U saopštenju USAID-a od petka, 21. januara, navodi se da je Power posjetu BiH počela sastankom sa istraživačkim novinarima iz više lokalnih medija.

Ističe se da su razgovori vođeni o ključnoj ulozi nezavisnih medija i istraživačkog novinarstva u otkrivanju korupcije u BiH i informisanju građana u vrijeme sve veće polarizacije i dezinformacija.

“Naglasila je (Samantha Power) da je podrška nezavisnim medijima temeljni stup napora SAD za jačanje demokratije i borbu protiv endemske korupcije u BiH”, saopšteno je iz USAID-a.

Ističe se i da se administratorka USAID-a srela s grupom preživjelih ratnih logoraša različitog etničkog porijekla koji su danas dio etnički raznolike grupe okupljene kako bi zajednički promovisali razumijevanje, pomirenje i povjerenje u cijeloj BiH.

U saopštenju se dodaje da je Power razgovarala u Istočnom Sarajevu u Republici Srpskoj sa mladim ženama, ekološkim aktivistkinjama u borbi protiv korupcije u svojoj zajednici.

Tokom posjete sastala se i sa grupom mladih političkih lidera u BiH.

“Power je naglasila da budućnost BiH ovisi o mladim ljudima koji trebaju preuzeti vodsvo u svim sektorima društva”, stoji u saopštenju USAID-a.

Samantha Power je radila kao novinarka, aktivistkinja i diplomatkinja.

Njena knjiga "Problem iz pakla: Amerika i doba genocida" dobila je Pulitzerovu nagradu, najprestižnije priznanje za novinarstvo u SAD-u, inspirirana je i događajima u BiH.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG