Dostupni linkovi

Poverenica Janković: Dan sećanja na žrtve holokausta opomena svima


"Ne smemo dozvoliti da u Srbiji, čiji je narod uz jevrejski i romski podneo najviše žrtava na ovim prostorima tokom Drugog svetskog rata, postoji bilo kakvo opravdavanje ili tolerancija prema fašističkim idejama i politikama“, saopštila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, 22. aprila.

Poverenica je istakla da "ovaj dan, svima treba da bude opomena i sećanje na stotine hiljada ubijenih Srba, Jevreja i Roma, među kojima i hiljade dece, koji su stradali samo zato što su bili druge vere, rase, nacionalnosti".

"Obaveza je i pojedinaca i celog društva da ne zaborave žrtve, a posebnu pažnju moramo posvetiti edukaciji dece i mladih, o tome koliko diskriminacija može biti opasna i dovesti do katastrofalnih posledica", naglasila je Janković.

U saopštenju je zaključila da je „Srbija među malobrojnim državama u kojima nema porasta antisemitizma“, ali da „izolovani incidenti upozoravaju da mlađe generacije moramo naučiti da su njihovi vršnjaci pre samo 75 godina stradali samo zato što su bili drugi i drugačiji".

Razgovarajmo o Holokaustu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:06:09 0:00

XS
SM
MD
LG