Dostupni linkovi

Povećanje PDV-a: Srbija krpi budžetske rupe, MMF kao slamka spasa


Ilustracija
Ilustracija
Srbija namerava da zatraži novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom i sprovede antikrizne mere kako bi izbegla "grčki scenario" i ulazak u dužničko ropstvo. Delegacija MMF-a opet je u Beogradu, a jedan od prvih koraka vlasti je povećanje PDV-a.

Misija MMF-a pet dana će razgovarati sa predstavnicima vlasti u Beogradu o makroekonomskoj situaciji u zemlji kako bi procenila da li Srbija ispunjava uslove za novi aranžman sa tom finansijskom institucijom.

U danu njenog dolaska Vlada Srbije usvojila je predlog rebalansa budžeta za ovu godinu i listu mera koje bi trebalo da spreče finansijski kolaps Srbije od kojih su najvažnije povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) sa 18 na 20 odsto, povećanje akciza na duvan i drastična smanjenja troškova, što bi zajedno državi trebalo da uštedi oko milijardu evra.

Premijer Ivica Dačić poručio je da vlada namerava da zaštiti najsiromašnije i obećao da niko neće ostati bez posla.

“Ali u narednih šest meseci ili godinu dana plate i penzije neće moći da rastu kako je planirano, već moramo da ih uskladimo sa situacijom u kojoj se nalazimo. Cilj svih ovih mera je da sprečimo bankrot Srbije”, naglasio je Dačić.

Dok vlada pokušava da zakrpi rupe u budžetu, u kom nedostaje više od dve milijarde evra, uz rekordan deficit konsolidovanog računa od sedam odsto i javni dug od 55 odsto bruto domaćeg proizvoda, sa 12 novih zakona u kojim značajnu stavku predstavlja i spisak raznih državnih agencija i direkcija koje će biti ugašene, kao slamka spasa čini se moguća pozajmica od MMF-a.

Vlajko Senić, državni sekretar u Ministarstvu finansija, kaže za RSE da bi Srbija sa MMF-om u oktobru razgovarala o potpisivanju novog aranžmana koji bi bio vezan za budžet za 2013. godinu.

“O vrednosti ili iznosu tog kredita za sada se ne može govoriti jer prvo treba doći do saglasnosti o aranžmanu. Tako da je za nas u ovom trenutku prioritet da u potpunosti otvorimo karte kakvo je trenutno stanje u našim javnim finansijama i kakvi su nam planovi za narednu godinu. Mi ćemo zbog toga činiti sve pre da pre svega konkretno predstavimo našu rešenost da dramatično smanjimo deficit za 2013. godinu”, rekao je Senić.

Poslednji aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011, a zamrznut je u februaru 2012. jer se odstupilo od dogovorenog fiskalnog programa. Sadašnja vlast otvoreno kaže da je taj sporazum propao, a da će novi zavisiti od sprovođenja zacrtanog.

Andol efekat

Ekonomista Saša Đogović tvrdi da je prvo najbitnije napraviti rez u javnom sektoru, koji svuda u svetu podrazumeva i otpuštanja viška radnika.

“Tek onda možemo očekivati aranžman sa MMF-om. Ovo što se radi rebalansom budžeta ima jedino takozvani “andol efekat”. Znači da time samo spuštate temperaturnu groznicu, odnosno malo je hladite... Ali niste izlečili boljku od koje boluje ova zemlja”, ističe Đogović.

Koliko je Srbija u teškoj situaciji pokazuje podatak da je za pokrivanje budžetskog deficita i otplatu javnog duga ove godine potrebno rekordnih 4,4 milijarde evra, dok se samo za plaćanje kamate troši tri puta više nego na kompletan agrarni budžet.

Ekonomista Milan Kovačević podseća da se do sada pokazalo da je MMF spreman da finansira i deficite javnih finansija, što je u Srbiji gorući problem, pa veruje da zato šanse za novi aranžman nisu male.

“Želja Srbije je da isfinansira bar dve milijarde deficita javnih finansija. Ali, sa druge strane, MMF će insistirati na tome da vidi kako će se povećanjem poreza i smanjenjem rashoda u dogledno vreme smanjivati zaduženost”, navodi Kovačević.

Mlađan Dinkić
Mlađan Dinkić
Neke od uslova zajmodavca nova vlast za sada je ispunila na papiru, a u fazi obećanja su i prvi rezultati.

Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede, uprkos surovoj realnosti i negativnim brojkama veruje da će sprovođenjem predloženog programa Srbija usporiti na finansijskoj nizbrdici.

“Ekonomska kriza neće se zaustaviti odjednom ali ćemo je za početak prikočiti. To vam je kao kada idete kolima pa kada zakočite ne možete odmah da stanete, nego klizate još neko vreme dok se auto ne zaustavi... Ali je plan da kompletno zaustavimo rast javnog duga u 2014. godini. To je realan scenario”, ocenio je Dinkić.

Ekonomisti smatraju da je debakl prošlog sporazuma sa MMF-om, koji je nazvan “aranžman iz predostrožnosti”, dobar primer kuda vode loša ekonomska politika i oklevanje u reformama.

Saša Đogović zaključuje da je novi aranžman sa MMF-om jednostavno neophodan.

“To je vrlo važno kako bi smo dobili garanciju sprovođenja stabilne ekonomske politike u ovoj zemlji. Koja bi u stvari bila i zeleno svetlo za investitore da dođu u Srbiju. Bez toga teško možemo da izađemo iz ove faze koju možemo nazvati jednom vrstom neformalnog bankrota”, smatra Đogović.

Kako bi pomogla srpskoj privredi u recesiji Vlada Srbije odlučila je i da ukine 130 parafiskalnih nameta i taksi, dok je u cilju očuvanja standarda građana zadržala sniženu stopu PDV-a od osam odsto na sve životne namirnice. Novim zakonom predviđeno je i povećanje iznosa PDV-a koji se vraća poljoprivrednicima sa sadašnjih pet na osam odsto pri čemu se uvodi obaveza da se novac direktno uplaćuje na račun poljoprivrednika.
XS
SM
MD
LG