Dostupni linkovi

Potrošačka korpa 800, prosječna plata 480 eura


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Zvanična državna statistika u Crnoj Gori je objavila podatke o minimalnoj potrošačkoj korpi čija je vrijednost prešla 800 eura i visini prosječne zarade koja sada vrijedi 480 eura. Iz Monstata je saopšteno i da je prosječna neto zarada u odnosu na prethodni mjesec ostvarila rast od 0,6 odsto što, sasvim sigurno, za materijalno iznurene građane Crne Gore neće predstavljati nikakvu utjehu.

Mjesečna zarada od 480 eura u Crnoj Gori je prosjek samo u statistici jer većina gradjana ne uspijeva ni da se primakne toj sumi, a čak i taj statistički prosjek jedva da pokriva nešto malo više od polovine minimalne potrošačke korpe koja iznosi 800 eura.
U Uniji slobodnih sindikata smatraju da čak i ovakva poražavajuća statistika ne predstavlja pravi odraz stanja koje je u stvarnosti daleko teže od prikazanog.

Zamjenik generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata, Zvonko Pavićević kaže:

"480 eura malo ko prima u Crnoj Gori. Znamo kako se dolazi do toga prosjeka, a potrošačka korpa 800 eura. To je samo dokaz kako se i sa tako izračunatom prosječnom platom loše živi u Crnoj Gori. Za divljenje je da crnogorske porodice i sa takvim prosjekom mogu da prežive, ne mjesec nego i trećinu mjeseca. To govori o našoj stvarnosti i o tome u kakvoj se materijalno socijalnom stanju nalazi ogromni broj građana Crne Gore".

Iz Monstata su objasnili da je vrijednost minimalne potrošačke korpe suma izdataka za hranu i ostalih tekućih izdataka koja uključuje kupljene proizvode, sopstvenu proizvodnju i poklone za prosječno domaćinstvo koje čine četiri člana od kojih je dvoje odraslih i dvoje djece.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u kategorijama odjeće i obuće, hrane i bezalkoholnih pića, stanovanja, vode, struje, gasa i drugih goriva, zdravlja, alkoholnih pića i duvana i pokućstva i rutinskog održavanja stana.

Pad cijena zabilježen u grupama hoteli i restorani, prevoz, rekreacija i kultura i komunikacije, dok su u kategorijama obrazovanja i ostalih proizvoda i usluga, ostale na septembarskom nivou.

Zoran Masoničić
Zoran Masoničić
Generalni sekretar Saveza samostalnih sindikata, Zoran Masoničić je, komentarišući preveliku negativnu nesrazmjeru izmedju vrijednosti potrošačke korpe i visine prosječne zarade, rekao da se radi o "signalu za alarm".

"Prosječna zarada prema međunarodnim standardima, ukoliko je ispod 60 posto potrošačke korpe onda je to signal za alarm. Mi smo negdje tu blizu, a svakako u onoj kritičnoj zoni i to je činjenica".

Zvonko Pavićević iz Unije slobodnih sindikata nije želio da komentariše stav konkurentske sindikalne organizacije ali je ukazao na stanje uzbune koja traje već više od dvadeset godina.

"Ne znam šta još treba i kada će ta crvena lampica koja gori evo 20 godina napokon da se ugasi. Ovo je kontinuitet lošeg stanja u Crnoj Gori unazad 20 godina".

I gradjani Podgorice uglavnom smatraju da je stanje teško, odnosno, teže nego što zvanična statistika prikazuje.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG