Dostupni linkovi

Potrebno unaprijediti saradnju BiH i Srbije u traženju nestalih


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Komisija Vlade Srbije za nestala lica uskoro bi mogla unaprijediti saradnju s
Institutom za nestale osobe BiH, nakon što bude potpisan međudržavni sporazum o tom pitanju.

Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije, Veljko Odalović, rekao je da Vlada Republike Srpske i njen operativni tim treba da budu aktivni dio procesa traženja nestalih na području bivše Jugoslavije. On je, međutim, naglasio da je srbijanskoj Komisiji neophodna i puna saradnja Instituta za nestale osobe BiH koji, kako je istakao, ima najviši mandat za traženje nestalih u BiH.
Veljko Odalović

Operativni tim za traženje nestalih Republike Srpske već duže vrijeme optužuje državni Institut za opstrukciju procesa traženja nestalih lica srpske nacionalnosti i politizaciju.

Institut mora imati punu podršku svih onih koji su njegov sastavni dio, Bošnjaka, Hrvata i Srba, istakao je predsjednik srbijanske Komisije, Veljko Odalović. Ipak, spominjući saradnju s Institutom, on je rekao da postoji problem što BiH i Srbija nisu potpisale međudržavni sporazum kojim bi se definisale međusobne obaveze u traženju nestalih.

„Nismo do sada postigli pun dogovor oko dva predloga koja su ranije bila upućivana. Sad smo u Sarajevu, krajem godine, imali jedan regionalni sastanak, gde smo ponovo to pitanje potencirali. Mi ćemo ovih dana definisati jedan predlog takvog akta, uputiti prvo na jedno izjašnjenje predstavnicima vlasti u BiH, a onda, ukoliko usaglasimo tekst i usaglasimo neka pravila koja bi trebala da budu u tom sporazumu obavezujućeg karaktera, onda ćemo ići na naše vlade i na potpisivanje sporazuma“,
kazao je Odalović.

Sporazum daje opšte smjernice


Sporazum o međusobnoj saradnji postoji i potpisan je u Neumu prije nekoliko godina, kaže predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za traženje nestalih osoba BiH, Amor Mašović. On je, međutim, operativnog karaktera, a nedostaje mu ratifikacija vlada ili parlamenata, objašnjava Mašović.
Amor Mašović

„On otprilike daje samo neke opšte smjernice kako će se postupiti u situacijama kada se na teritoriji jedne od država ugovornica nađu posmrtni ostaci državljana druge države“, navodi on.

I Mašović smatra da je došao trenutak da se ta saradnja podigne na jedan viši nivo. On kaže da je Komisija za nestala lica Srbije zadužena da sačini nacrt tog sporazuma, bilo da se on potpiše u bilateralnoj ili multilateralnoj formi.

Ipak, u procesu traženja nestalih na području BiH ima još mnogo nepoznanica. Iako je ova oblast prepuštena državi, iz Republike Srpske sve su češći zahtjevi da se ona vrati na entitetski nivo.

U manjem bh. entitetu krajem prošle godine otvorena je laboratorija za DNK analizu, a iz Operativnog tima za traženje nestalih RS, odavno iniciraju donošenje entitetskog zakona o nestalima. Ipak, regionalna saradnja, barem kako je najavljeno iz srbijanske Komisije za nestale, odvijaće se sa Institutom za traženje nestalih osoba BiH.

*****
Program Pred licem pravde - Zločin i Kazna (procesuiranje ratnih zločina, istrage, glas žrtava, tranzicijska pravda, zaštita svjedoka) - program Radija Slobodna Evropa i misije OSCE u BiH - samo u radijskom programu RSE svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata i na našoj internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde:
Dženana Halimović, Dženana Karabegović)

Pred licem pravde - Zločin i kazna

Pred licem pravde - Zločin i kazna

Napori koje ulažu pravosudni organi Bosne i Hercegovine u borbi protiv nekažnjivosti za djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina počinjena na ovom teritoriju, neophodni su kako bi se osigurala pravda za žrtve, učvrstila vladavina prava, te se pokazalo svim građanima da mogu i trebaju imati povjerenja u njih.

Zločin i Kazna (procesuiranje ratnih zločina, istrage, glas žrtava, tranzicijska pravda, zaštita svjedoka) - program Radija Slobodna Evropa i misije OSCE u BiH. Urednici programa Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Više priloga možete naći
OVDJE
XS
SM
MD
LG