Dostupni linkovi

Potpiši za Evropu


U Sarajevu je počela kampanja pod nazivom „Bez izgovora – Evropa, sada!“ koja će se u naredna dva mjeseca realizovati širom Bosne i Hercegovine. Centri civilnih inicijativa, zajedno sa osam drugih nevladinih organizacija, organizovaće prikupljanje potpisa za peticiju kojom se zahtijeva od bh. političara da konačno preduzmu konkretne akcije u približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Podršku današnjoj akciji dali su i šefovi diplomatija Mađarske i Austrije János Martonyi i Sebastian Kurz.

Da je budućnost Bosne i Hercegovine u evropskoj porodici naroda svjedoče i izjave ovih građana koji su u četvrtak na štandu ispred sarajevske katedrale odlučili podržati peticiju. Razlog je očit:

U Sarajevo su u četvrtak doputovali i ministri spoljnih poslova Velike Britanije, Mađarske i Austrije. Mađarski i austrijski šef diplomatije János Martonyi i Sebastian Kurz iskoristili su priliku da posjete info štand i podrže peticiju:

„Ovo je dobra inicijativa i u potpunosti to podržavamo i nastavićemo podržavati. Želimo reći i svim našim kolegama iz Savjeta Evrope da korake BiH ka EU trebaju podržati“, rekao je Maronyi.

„Govoreći kao mlad političar, moje iskustvo govori da inicijative koje dolaze od manje grupe ljudi ka većim često su dobra baza za dobre ideje i reforme“, naveo je Kurz.

Do samo nekoliko godina Bosna i Hercegovina je u regionu prednjačila u evrointegracijama. Međutim, sada je BiH na začelju ovog procesa. Upravo se potpisivanjem peticije, koju je pokrenulo devet nevladinih organizacija, Bosna i Hercegovina želi vratiti na pravi kolosijek, kaže koordinator Centara civilnih inicijativa Siniša Bencun:

„U naredna dva mjeseca naš plan je da kroz niz uličnih događaja organuzijemo prikupljanje potpisa i da i u tim sredinama pozovemo sve one koji nam mogu pomoći u ovoj kampanji da taj pritisak bude što veći“, navodi Bencun.

Među organizacijama koje provode kampanju „Bez izgovora – Evropa, sada!“ je i Omladinski Komunikativni Centar iz Banjaluka, čija koordinatorka Vanja Kukrika ističe:

„Ne postoji odgovornost političara prema građanima, a ne postoji odgovornost ni građana prema sebi samima. Bez sistema, nažalost, mi ne možemo ništa.“

Namjera ove kampanje je i ukazati svim Bosancima i Hercegovcima na prednosti života u Evropskoj uniji. Nejra Neimarlija, iz Instituta za razvoj mladih KULT, zaključuje:

„Građani nisu dovoljno obrazovani vezano za EU i prednosti koje EU nudi. Nemamo dovoljan broj stručnih članaka koji zaista govore o toj temi.“
  • 16x9 Image

    Zvjezdan Živković

    Magistar komunikologije. Izvještava o kulturi, socijalnim temama i eurointegracijama. Kreira multimedijalne sadržaje i uređuje portal Balkanskog servisa RSE.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG