Dostupni linkovi

Da se nikad ne zaboravi zločin
Sadik Salimović


Danas se navršilo sedam godina otkako je Bil Clinton, bivši američki predsjednik, zvanično otvorio Memorijalni centar Potočari. Tim povodom delegacije općine Srebrenica, Memorijalnog centra i Udruženja „Srebreničke majke“ položili su cvijeće na spomen-obilježje i proučili fatihu za sve nevine Bošnjake, ubijene u genocidu jula 1995. godine.

Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra Potočari, naglasio je da je u proteklih sedam godina na ovom mjestu ukopano 4.524 Bošnjaka.
„Urađen je veliki broj nišana. Nisu urađeni nišani samo za 775 žrtava koje su ukopane 11. jula ove godine“, kaže Smajlović.

Memorijalni centar danas su posjetile i majke Srebrenice. Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“, koja je ovog 11. jula ukopala dva sina i muža, istakla je da je proces traženja nestalih osoba, kao i privođenje pravdi najodgovornijeg za genocid, veoma spor.

„Treba poraditi na tome da svi budu privedeni pred lice pravde, kako bismo mi, porodice, koliko-toliko dobile satisfakciju, jer nama našu djecu, znamo, ne može niko vratiti živu. Nema para da ih neko plati, ne postoji ta valuta na svijetu, kad bi dali čitav svijet jednoj majci - prst djeteta jednog više vrijedi od čitava svijeta. I nadamo se da će se pravdom zadovoljiti ono što se desilo. Mi se borimo za istinu i pravdu. Istinu znamo, pravdu čekamo“, kaže ona.
Potočari, 20. septembar 2010.

I Đogaz Mejra iz Potočara ostala je bez kompletne porodice.

„Da se nikad nikome ne zaboravi, da sve majke dožive da nađu svoje najmilije, kao što sam i ja svoje najmilije ukopala. Ne kažem da sam sretna majka kad živim sama, ali sretna sam kad znam gdje je moje djece mezar, i dođem, proučim fatihe. Vratim se tužna kući, ali opet mi je srce puno kad znam gdje su njihove kosti, gdje je njihov smiraj - i da znam da će moje sutra unuče doći, da će moja kćerka doći da posjeti svoju braću, svoga babu i ostale. I da sve majke dožive da pronađu svoju djecu“, priča Mejra.

Memorijalni centar Potočari danas je posjetila ženska ekipa Košarkaškog kluba u kolicima „Bambi“ iz Sarajeva. U ovoj ekipi je i nekoliko Srebreničanki koje su u genocidu izgubile po nekoliko članova porodice.

„Ja sam izgubila oca, izgubila sestru od 16 godina. Veoma je teško pričati o ovome. U majke mi je srce prepuklo kad je čula da su ga našli mrtvoga. Teško mi je pričati - samo kad pogledam ovoliko naših mezarja onih koji nisu ni dužni ni krivi da leže u crnoj zemlji“, kaže Šefika Skorupan.

Sadik Ahmetović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra, najavio je da će se u narednom periodu preduzeti aktivnosti na konačnom uređenju kompleksa Memorijalnog centra.

„Svi oni koji na bilo koji način negiraju zločin genocida, sedam godina nakon otvaranja mogu doći u Potočare i sami se uvjeriti u razmjere zločina genocida 11. jula 1995. godine.“
XS
SM
MD
LG