Dostupni linkovi

Posmrtni ostaci 50 žrtava genocida izneseni ispred Memorijalnog centra Potočari


Tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici ispred Memorijalnog centra Potočari, 10. jul 2022.
Tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici ispred Memorijalnog centra Potočari, 10. jul 2022.

Tabuti sa posmrtnim ostacima 50 žrtava srebreničkog genocida koji će biti ukopani 11. jula, u nedjelju navečer su izneseni iz kruga bivše fabrike akumulatora u Potočarima do prostora Musale u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari.

Tu su u nedelju uveče proučeni hatma-dova i tehvid (molitva za mrtve).

U predvečernjim satima u Potočare je stiglo i više od tri hiljade učesnika "Marša mira 2022." nakon trodnevnog pješačenja kako bi prisustvovali obilježavanju 27. godišnjice genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici.

Oni su u petak ujutro krenuli iz Nezuka prema Potočarima kod Srebrenice, trasom kojom su Srebreničani u ljeto 1995. godine pokušavali doći do slobodne teritorije, odnosno do Tuzle ili Kladnja.

Na čelu kolone, kao i prethodnih godina, nalazili su se oni koji su preživjeli genocid počinjen na području Srebrenice.


Prije dolaska učesnika "Marša mira", u Potočare je stiglo i oko 400 bajkera iz Bihaća, Sarajeva, Goražda i još nekih gradova BiH, te iz nekih evropskih zemalja.

Oni su do Srebrenice putovali tri dana kako bi 11. jula prisustvovali kolektivnoj dženazi.

U Memorijalnom centru Potočari u ponedjeljak, 11. jula, biće upriličena komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici i ukopani posmrtni ostaci 50 osoba.

TV Liberty: Negiranje genocida - krivične prijave na čekanju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:34 0:00


Snage Vojske Republike Srpske (VRS) su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine ubile oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini. Do sada je identificirana i ukopana 6.671 osoba.

Za te je zločine do sada osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

Zločin u Srebrenici iz jula 1995. godine, jedini je na prostoru bivše Jugoslavije pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid.

Radovan Karadžić, prvi predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), osuđen je u Hagu pravomoćno na kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici, kao i zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u drugim dijelovima BiH.

Na doživotnu kaznu na istom sudu za genocid je osuđen i glavni komandant VRS-a, Ratko Mladić.

Smrt umjesto spasa u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:12:15 0:00

Osuđeni su i Ljubiša Beara, bivši načelnik za sigurnost Glavnog štaba (GŠ) Vojske Republike Srpske (VRS), Zdravko Tolimir, bivši pomoćnik komandanta za obavještajno-sigurnosne poslove GŠ VRS-a, te Vujadin Popović, načelnik sigurnosti Drinskog korpusa VRS-a.

Vlada Federacije BiH proglasila je 11. juli Danom žalosti u ovom entitetu, dok dan žalosti nije proglašen u drugom entitetu, Republici Srpskoj, odnosno u cijeloj državi.

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koristeći Bonnske ovlasti, nametnuo je 23. jula 2021. godine dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

XS
SM
MD
LG