Dostupni linkovi

Petranović: Postupak protiv Mamića ozbiljno pripremljen


Zdravko Mamić priznao da razumije optužnicu i da se ne osjeća krivim
Zdravko Mamić priznao da razumije optužnicu i da se ne osjeća krivim

Zbog bojazni od pristranosti zagrebačkih sudaca, dugo očekivano suđenje kontroverznom nogometnom poduzetniku Zdravku Mamiću započelo je u Osijeku. Njega i još trojicu tereti se za milijunske pljačke i utaje prilikom transfera igrača.

U Osijeku je započelo suđenje sivoj eminenciji hrvatskog nogometa Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću i njihovom čovjeku u Poreznoj upravi Milanu Pernaru koje se tereti da su udruženi u zločinačku organizaciju oštetili Dinamo za 15,5 milijuna eura, a državu za 1,6 milijuna eura neplaćenog poreza, a sve to na transferima igrača.

Evo samo malog segmenta optužnice koji se odnosi na novce ukradene kod transfera Dejana Lovrena.

„Nakon toga je igrač Dejan Lovren sukladno dogovoru iznos od 25.894.262,83 kune istog tog dana uplatio na račun trećeokrivljenom Zoranu Mamiću, nakon čeka je Zoran Mamić, znajući da se radi o sredstvima Dinama, s računa podigao 1.810.000 kuna što je zadržao za sebe, dok je 3.803.324,56 kuna uplatio na račun nogometnog kluba Dinamo“, kaže zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković.

Mamić je odmah započeo svoj šou i na pitanje razumije li optužnicu odgovorio da zna što mu se stavlja na teret, ali da je nije slušao, jer da je to „najodvratnija i najgnjusnija laž".

Na inzistiranje predsjednika sudskog vijeća, inače najstrožeg suca osječkog Županijskog suda, Darka Krušlina ipak je na kraju priznao da razumije optužnicu i da se ne osjeća krivim. Kada se Mamić još jednom obratio sucu povišenim tonom i ne birajući riječi, sudac Krušlin mu jerekao da će ga udaljiti iz dvorane, pa se Mamić primirio. Mlađi od braće Mamić Zoran nije danas na suđenju, jer je službeno odsutan.

Zdravko Mamić je po završetku današnjeg ročišta sazvao novinare i kazao kako je suđenje predstava za javnost.

„U postupku ćemo ja, moj brat i moji suradnici bez problema dokazati da je to jedna obična lažna istina i fiktivna konstrukcija“, rekao je.

Dobar poznavatelj sportskog, nesportskog i političkog u hrvatskom nogometu, slobodni novinar Damir Petranović ima prilična očekivanja od ovog suđenja. „Odluka o premještanju postupka u Osijek bila je opravdana“, kaže on za Radio Slobodna Europa.

„Jer, bez obzira što se Zdravko Mamić hvali da je dobar sa predsjednicima svih sudova u Hrvatskoj, očito je da će ga u Osijeku gledati malo manje blagonaklono nego što su to činili suci u Zagrebu koji su na više razina i preko više instanci povezani sa Hrvatskim nogometnim savezom (HNS), nogometnom vrhuškom i – de fakto – Zdravkom Mamićem. Po meni, to je ključna stvar koja će se testirati na suđenju Mamiću“, dodaje.

Radi se o postupku koji je ozbiljno pripremljen, naglašava Petranović, u kojem je podatke prikupljao porezni Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, i gdje je jako mnogo podataka iz off-shore poreznih oaza stiglo preko međunarodne pravne pomoći od američkog FBI-ja i američkih poreznika.

On vjeruje da će se politička klima i dalje razvijati suprotno Mamićevim ambicijama, jer je premijer Andrej Plenković i uklanjanjem iz politike splitskog župana Zlatka Ževrnje zbog skandala sa plažom Zlatni rat pokazao da ne pristaje uz opciju u HDZ-u blisku nogometnoj mafiji, kamo uz Ževrnju spadaju i Karamarko i Milijan Brkić.

„A pogotovo zato što postoji veliki pritisak, politički pritisak i pritisak javnosti na HDZ vezano uz nogomet, nogometnu mafiju i Zdravka Mamića. To je jedna tema na kojoj se konstantno testira vjerodostojnost Plenkovićeve politike. I mislim da bi se paralelno sa suđenjem Mamiću moglo dogoditi i 'čišćenje' u Hrvatskom nogometnom savezu“, kaže Petranović.

Spis je debeo 14.826 stranica, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala pripremio je 2.338 dokaza i traži svjedočenje 76 svjedoka, među kojima i kreme hrvatskog nogometa – Lovrena. Modrića, da Silve i drugih. Suđenje se nastavlja sutra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG