Dostupni linkovi

Astronomi sa Caltecha uvjereni: U našem sistemu postoji deveta planeta veličine Neptuna


Sunčev sistem
Sunčev sistem

Prije 11 godina astronom sa Kalifornijskog instituta za tehnologiju (Caltech) otkrio je patuljastu planetu Eris koja će označiti početak kraja priče o devet planeta Sunčevog sistema.

Naime, Eris je svojim dimenzijama označio kraj Plutona kao planete, što je ozvaničeno 2006. godine kada je Pluton "spušten" na nivo patuljaste planete. Naučnik koji nosi odgovornost zajedno sa još nekoliko kolega je Mike Brown, a od tada nosi nadimak Ubica Plutona.

Da je Brown sudbinski vezan za broj devet pokazuje i posljednja vijest koja se od jučer prolama naučnim magazinima kao što su Nature i National Geographic, a koja i najveće skeptike tjera na razmišljanje.

Naime, Brown zajedno sa svojim kolegom Konstantinom Batyginom predlaže postojanje prave devete planete u obliku gasovitog diva sličnog Neptunu.

Tijelo, čije postojanje još uvijek nije dokazano i koje nosi nadimak "Planeta Devet" ili "Phattie", dolazi kao vrlo dobro objašnjenje čudnog ponašanja pojedinih objekata u Kupierovom pojasu, velikom regionu iza Plutonove orbite. Matematičke kalkulacije nagovještavaju da čudne putanje manjih objekata poput Sedne izazivaju utjecaj gravitacije objekta veličine planete.

Prema proračunima Browna i Batygina, eventualna planeta deset je puta masivnija od Zemlje i kreće se enormnom eliptičnom putanjom kojom obiđe Sunce jednom u 10.000 do 20.000 godina na udaljenosti ne bližoj od 200 astronomskih jedinica (AU). Jedna AU iznosi blizu 150.000.000 kilometara.

Iako je na toj udaljenosti eventualna planeta nevidljiva pomoću običnih teleskopa, postoji nekoliko snažnih uređaja koji bi je mogli detektovati i tako otkloniti svaku sumnju koja s razlogom postoji, a ogleda se u nebrojenim primjerima najavljivanja otkrića famozne planete koja su redovno padala u vodu.

Slijedi opsežno traganje za potencijalnim udaljenim tijelom koj će pokušati pronaći nekoliko snažnih teleskopa kao što je Subaru na Havajima.

XS
SM
MD
LG