Dostupni linkovi

Postignut dogovor o registarskim tablicama


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Predstavnici srpske vlade i međunarodne zajednice postigli su dogovor o novim registarskim tablicama sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaje MUP Srbije, a koje su na Kosovu uredbom kosovskog MUP-a zabranjene, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa u Ministarstvu za Kosovo u Vladi Srbije, koji nisu želeli da objave više detalja, kao ni sa kojom međunarodnom misijom je postignut dogovor.

Oliver Ivanović
Beogradski mediji navode da će Srbija za Kosovo uporedo izdavati i stare i nove tablice, dok se to pitanje ne reši u pregovorima Beograda i Prištine. Prištinski mediji su prethodnih dana javili da se razmatra mogućnost da MUP Srbije prekine sa izdavanjem registarskih tablica za kosovske Srbe, a da policija Kosova ne oduzima tablice sa oznakama kosovskih gradova koje su do sada izdate.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvo za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, kaže da se dogovor može smatrati samo privremenim rešenjem.

“Dobro je da se ova podignuta tenzija vezano za tablice polako smiri, s obzirom da ta napetost koja je stvorena može samo da šteti budućim pregovorima. Pitanje tablica se sigurno i definitivno rešava tek kroz pregovore. U međuvremenu, sve možemo smatrati privremenim rešenjima koji mogu da pomognu da se ovaj problem prevaziđe”, kazao je Ivanović.

Rexhepi: Uredba i dalje važi

Dok MUP Srbije potvrđuje da je dogovor postignut, kosovski ministar Bajram Rexhepi demantuje bilo kakav dogovor sa Srbijom.
Bajram Rexhepi

“Moja uredba i dalje važi i nema nikakvog sporazuma, još uvek nema ničega. Moja uredba je još uved validna i nema ništa napismeno”,
kazao je Rexhepi.

Rexhepi je početkom prošle nedelje doneo odluku o zabrani kretanja vozila sa registarskim tablicama izdatim od strane Republike Srbije, a sa oznakama gradova na Kosovu, te je naredio da se one konfiskuju.

Nakon što je Rexhepi doneo ovu odluku, EULEX je pozvao obe strane, i Vladu Kosova i Vladu Srbije, da se uzdrže od bilo kakvih akcija koje se mogu smatrati provokacijom.

Na pitanje da li je dogovor o registarskim tablicama postignut između EULEX-a i Vlade Srbije, porparol EULEX-a, Irina Gudeljević, kazala je da je bilo razgovora sa svim stranama, ali nije precizirala da je došlo do nekog dogovora.

“EULEX je bio u kontaktu i sa Beogradom i sa Prištinom u vezi sa ovim pitanjem, pozivajući sve uključene strane da rešavanju ovog pitanja pristupe na pragmatičan način koji neće narušiti bezbednosnu situaciju. Pozdravljamo sve pozitivne mere koje su donesene i nemamo nista više da dodamo na ovu temu. Ovo je pitanje o kojem Beograd da priča”, kazala je ona.
XS
SM
MD
LG