Dostupni linkovi

Posmatrač iz Srbije: Izbori u Rusiji bili slobodni i demokratski


Glasanje u Ruskoj Federaciji
Glasanje u Ruskoj Federaciji

Izbori u Ruskoj Federaciji za parlament i regionalne i lokalne organe vlasti bili su potpuno slobodni, demokratski, regularni i u skladu s najvišim evropskim i svetskim standardima, saopštio je 20. septembra Aleksandar Čotrić, narodni poslanik u parlamentu Srbije.

Čotrić, koji je u Narodnu skupštinu Srbije ušao na izbornoj listi “Aleksandar Vučić – za našu decu”, je pratio izbore u Ruskoj Federaciji u svojstvu međunarodnog posmatrača.

Ruska vladajuća partija Jedinstvena Rusija, koju podržava Kremlj, je 19. septembra proglašena pobednicom na izborima za donji dom parlamenta, posle trodnevnog glasanja koje su obeležili nepravilnosti i navodi o nameštanju izbora.

Prema rečima Aleksandra Čotrića, na biračkim mestima koja je 18. septembra posetio u Moskovskoj oblasti u gradu Odincovo i okolini nije uočio nikakve nepravilnosti.

“Biračima je bilo omogućeno da biraju između različitih političkih opcija. Izborna administracija je svoje dužnosti obavljala na zakonit i efikasan način. Osnovna građanska prava su bila poštovana”, rekao je Čotrić u pisanom saopštenju.

Čotrić navodi da je razgovarao sa predstavnicima političkih stranaka prisutnim na biračkim mestima koji nisu imali primedbe na izborni proces.

“Centralna izborna komisija je poštovala sve zakonske rokove, funkcionisala je na efiksan i transparentan način i za ove izbore je donela detaljna uputstva, uključujući i pravila o radu biračkih odbora”, navodi Čotrić.

Prema njegovoj oceni, javni mediji u Rusiji su “obezbeđivali jednako vreme učesnicima izbora da bi mogli da predstave svoje izborne platforme u skladu sa zakonskim obavezama”.

Prema preliminarnim rezultatima, Jedinstvena Rusija će imati oko 112 mandata na stranačkom nivou, a njeni kandidati vode i u 195 izbornih jedinica sa jednim mandatom.

Na drugom mestu je Komunistička partija Ruske Federacije sa 19,56 odsto glasova, a slede Liberalna demokratska stranka Rusije, Samo Rusija i Novi ljudi.

Na izborima nije bilo značajnijeg prisustva opozicije pošto su organizacije povezane sa zatvorenim Aleksejem Navaljnim, najsnažnijim kritičarem Kremlja, proglašene ekstremističkim, čime je praktično svakom povezanom s njegovom političkom mrežom zabranjeno da se kandiduje.

Inače, Srbija i Rusija imaju bliske diplomatske odnose, zbog stava Kremlja da ne priznaje nezavisnost Kosova. Istovremeno, Srbija pruža podršku Rusiji u međunarodnim organizacijama po pitanju poluostrva Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine.

XS
SM
MD
LG