Dostupni linkovi

Posljednji ispraćaj stradalih studenata


Tragedija, nevjerica, tuga... To su riječi koje su preovladavale u ponedjeljak u Mostaru na komemorativnom skupu i posljednjem ispraćaju četvero tragično stradalih studenata mostarskog Sveučilišta - Tene Vračević, Antonije Šarić, Domagoja Rose i Vjekoslava Božanovića - koji su poginuli u teškoj saobraćajnoj nesreći u subotu iza deset sati ujutro, u mjestu Bijela između Mostara i Jablanice, nakon što je njihov automobil sletio sa magistralnog puta M-17 u jezero.

Na komemorativni skup, održan u velikoj sali Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, za studente s područja Vinkovaca u Hrvatskoj, došli su i neki od njihovih prijatelja i kolega sa četiri fakulteta Sveučilišta - Filozofskog, Agronomskog, Prirodno-matematičkog i Medicinskog.

Matea Šklebar, sa Filozofskog fakulteta bila je najbolja prijateljica pokojne Tene Vračević: "Puno teško nam je bilo, najbolja prijateljica", uspjela je kroz suze izustiti Šklebar.

"Super osoba, stvarno. Ne mogu i sad vjerovati. I sad sam u šoku", kaže Tenin prijatelj Ivan Lapajne.

"Ovo je jedan veliki gubitak za nas prijatelje, za djelatnike isto i čitav fakultet, tako i ostale fakultetem vjerujem. Veliki gubitak za sveučilište u Mostaru", kaže Luka Posavac, kolega vozača automobila Škoda Fabia koji je sletio u jezero, Vjekoslava Božanovića, sa Fakulteta prirodno-matematičkih i odgojnih znanosti.

Na komemoraciji, kojoj su prisustvovali članovi rodbine poginulih, brojne kolege studenti, građani, te zvaničnici svih nivoa vlasti, od poginulih studenata oprostila se i rektorica Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. Ljerka Ostojić.

"Ovo Sveučilište od svoga nastanka do danas nije doživjelo tužniji skup. Nismo doživjeli veću tragediju od subote, 19. prosinca 2015. godine, većeg gubitka od smrti četvero naših studenata", rekla je uz ostalo rektorica Ostojić.

"Ovo je tragedija koja je pogodila četiri obitelji, dvije države, Sveučilište i jednu cijelu naciju", istakla je uz ostalo Janja Marušić, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru, podsjetivši da su na stotine studenata, profesora i zaposlenih na Sveučilištu u subotu nakon tragedije dostojanstveno zapalili svijeće u čast poginulim kolegama.

Potom je u Gradskoj mrtvačnici u Mostaru upriličen, uz vjerski obred, posljednji ispraćaj za četiri poginula studenta.

Brojnim okupljenim obratio se i Dragan Matijević, generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru. "Gubitak četiri mlada života je veliki gubitak i za puno veće narode od našega. Ako pomislimo da su svi oni trebali uskoro osnovati svoje obitelji i imati djecu, praznina je još veća", rekao je uz ostalo Matijević.

Inače, tešku saobraćajnu nesreću preživio je 21-godišnji student iz Đakova u Hrvatskoj, Stjepan Bošković, koji se uspio izvući iz potonulog automobila i doplivati do obale. Studenti su u subotu ujutro bili na putu u Slavoniju da provedu nadolazeće praznike sa porodicama.

  • 16x9 Image

    Mirsad Behram

    Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG