Dostupni linkovi

Glavni istražitelj srebreničkog genocida: Ne gubim vrijeme na glasine


Jean Rene Ruez svjedoči na suđenju Ratku Mladiću, 28. svibanj 2013.
Jean Rene Ruez svjedoči na suđenju Ratku Mladiću, 28. svibanj 2013.
Na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću iskaz je dovršio Jean (Žan) Rene Ruez, šef istražiteljskog tima haškog tužiteljstva u vezi srebreničkog genocida. O nalazima šestogodišnje istrage (1995-2001) francuski istražitelj Ruez je dao iskaz na svim haškim procesima vezanim za ubojstvo oko 8000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Svjedočenje na suđenju generalu Mladiću bilo je zadnje u tom nizu, budući da na Haškom sudu (ICTY) više neće biti procesuiranja za zločine u Bosni i Hercegovini.

Tijekom unakrsnog ispitivanja Rueza Mladićev branitelj Branko Lukić priznao je da je bilo oko 4 i pol tisuće zarobljenika u rukama srpskih snaga, no ustvrdio je kako je broj ubijenih naveden u optužnici prenapuhan. Uz to branitelj Lukić je, podsjećajući Rueza na konspirativne teorije, pokušao prikazati - kako su srebrenička pogubljenja organizirana od drugih kako bi se svalila odgovornost na srpske snage.

„Jeste li istraživali novinske tračeve – da su strane službe umiješane jednim dijelom u ubojstva muslimana iz Srebrenice u to vrijeme?“, ispitivao je Lukić, spominjući uz strane tajne službe i bosanskohercegovačku AID.

„Ne, jer kada glasine se toliko približe fantastičnom, ja nemam vremena na to gubiti vrijeme“, odvratio je Ruez negirajući teze obrane - o genocidu u Srebrenici kao propagandi.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:09 0:00
Direktan link

U istrazi srebreničkog genocida na temelju koje se formirala optužnica protiv generala Mladića korišteni su iskazi preživjelih svjedoka, insajdera iz srpskih snaga, kao i brojna zapljenjena dokumentacija Vojske Republike Srpske. Među ostalim i dokument inžinjerskog voda od 17. srpnja 1995. godine, u vrijeme prikrivanja masovnih grobnica teškim strojevima.

„Radile su se dvije istovremene pretrage, u Zvorničkoj i Bratunačkoj brigadi (VRS). Ja sam bio prisutan prilikom pretresa u Bratunačkoj brigadi, a drugi su radili to istovremeno u Zvorničkoj, u kojoj je pronađena dokumentacija Inženjerskog bataljona i konfiscirana“, naveo je Ruez u dodatnom ispitivanju od strane tužiteljstva.

O više pronađenih masovnih grobnica, kao i pokušajima njihovog prikrivanja Ruez je svjedočio na suđenjima brojnim oficirima Vojske Republike Srpske, poput Radislava Krstića, Vidoja Blagojevića, Dragana Jokića, Zdravka Tolimira te Vujadina Popovića i ostalih.

Ruez je svjedočio i prilikom rasprave o odmjeravanju kazne Draženu Erdemoviću, prvom egzekutoru koji je priznao učešće u srebreničkim pogubljenjima, kao i na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Suđenje Mladiću zadnje je u nizu suđenja vezanih za srebrenački genocid pa je to bio ujedno i zadnji u nizu Reuzovih iskaza.

Suđenje se nastavilo iskazom zaštićenog svjedoka pod pseudonimom RM-322, na sjednici potpuno zatvorenoj za javnost, budući da je vjerovatno riječ o insajderu iz srpskih snaga.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG