Dostupni linkovi

Detalji istrage mjesta masovnih pogubljenja i grobnica


Jean-Rene Ruez u sudnici 27. siječnja 2012.
Jean-Rene Ruez u sudnici 27. siječnja 2012.
Na haškom suđenju bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću iskaz je dao Jean-Rene Ruez, bivši voditelj srebreničke istrage haškog tužiteljstva.

On je na područje Srebrenice prvi put otišao tjedan dana nakon pojava medijskih izvještaja o nestanku tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Nakon što se 20.srpnja 1995. godine uvjerio kako su se na području zaštićene zone dogodila masovna pogubljenja tamo se vraćao više puta kako bi rekonstruirao sporne događaje te pronašao grobnice.

Istražitelj Ruez, koji trenutno radi kao načelnik francuske policije, iznio je niz detalja višegodišnje istrage grobnica na području Srebrenice.

Istraživanje se provodilo na više lokaliteta do kojih se dolazilo nakon razgovora sa srpskim insajderima, ljudima koji su preživjeli strijeljanja te pripadnicima mirovne misije UN-a.

Mjesto masovnog ubistva, dokaz prikazan u sudnici 27. siječnja 2012.
Mjesto masovnog ubistva, dokaz prikazan u sudnici 27. siječnja 2012.
Kao svjedok, tužiteljstvu je Ruez tijekom više sati opisivao način istraživanja lokaliteta za koje se utvrdilo da se radi o masovnim grobnicama.

„Prva stvar koja se radi, je da se koristi sonda. Metalna šipka koja se zabija oko jedan i pol metar u dubinu. To je vrlo jednostavna tehnika. Izvlači se ta sonda, šipka iz zemlje i čovjek mora omirisati – je li se na vrhu može osjetiti miris mrtvih tijela. Mi smo to zvali (tehnikom) – zabodi i omiriši“, opisao je svjedok.

Ruez je također povezao lokalitete pogubljenja s brojnim izjavama zaštićenih svjedoka tužiteljstva kako bi se optužbe za genocid što bolje potkrijepile.

Pri tom su opisane masovne egzekucije, primjerice oko tisuću zarobljenika u skladištu u Kravici te stotina zarobljenika u dolini Cerske, kao i užasni detalji iskaza preživjelih.

„Drugi svjedok koji je uspio prijeći tijekom noći s tog područje i koji je izgubio cipele tijekom tog svog kretanja – jednom fazom kretanja hodao je po nekoj ljepljivoj tvari za koju je on zaključio da se radi o krvi. I zatim je nastavio dalje prema vrhu doline“, prisjetio se haški istražitelj.



Optuženi Karadžić će naknadno unakrsno ispitivati Rueza sljedeći tjedan.

Kako bi dodatno potkrijepilo optužbe i nalaze istraživanja masovnih grobnica nastalih nakon ulaska Vojske Republike Srpske u Srebrenicu u srpnju 1995.godine, tužiteljstvo će kao sljedećeg svjedoka ispitati i Vilijama Haglanda (William Haglund), još jednog antropologa koji je sudjelovao u istrazi.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG