Dostupni linkovi

Poslednji pozdrav Havelu, velikom prijatelju Kosova


Hiljade sveća u Pragu za bivšeg predsednika Češke
Hiljade sveća u Pragu za bivšeg predsednika Češke
Prvi češki predsednik, Vaclav Havel, na Kosovu će ostati upamćen kao jedna od najsvetlijih svetskih ličnosti.

Analitičari i istoričari smatraju Havela centralnom figurom koja je obeležila epohu mirovnog pokreta za ljudska prava.

Narod Kosova, kažu oni, ostao je bez prijatelja i osobe koja je bila jedna od najvećih pristalica kosovske nezavisnosti.

Profesor Ismajl Hasani u izjavi za RSE kaže da je Havel bio sinonim ličnosti sa velikim uticajem.

„Predsednik Vaclav Havel smatra se najuticajnijom ličnošću u eri demokratije u Evropi. On je bio centralna figura koja je obeležila epohu mirovnog pokreta u rešavanju problema sa kojima se suočavala ne samo Evropa, već i ceo svet, i to nakon katastrofe koja se desila tokom instaliranja komunizma, odnosno diktatorskog sistema.

U tom smislu, i češko društvo je bilo jedno od onih koje je time pogođeno. Dolaskom Havela, došao je i novi trend mirovnog pokreta u modernoj epohi“
, kazao je Hasani.

Istoričar Fehmi Rexhepi kaže da će se predsednik Havel pamtiti kao pisac, humanista i demokrata, koji je doneo demokratiju ne samo svom narodu, već i svima drugima koji su patili pod komunističkom diktaturom.

„Mi, kosovski Albanci, imamo još jedan razlog više za poštovanje Havela, i ne samo zato što nas je podržavao u teškim vremenima dok je naš narod predvodio istorijski predsednik Ibrahim Rugova, već i zbog činjenice što je on bio dobar prijatelj predsednika Rugove, i preko njega, prijatelj svih Albanaca. Njegov odlazak je gubitak ne samo za češki narod, već i za ceo svet“, naglasio je Rexhepi.

I poznati kosovski aktivista, Adem Demaçi, nakon smrti Havela, kazao je da je on bio čovek mira i stabilnosti, te je visoko ocenio njegov stav u vezi slobode i nezavisnosti Kosova.

U Prag je otputovala i predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, kako bi prisustvovala sahrani Vaclava Havela.

U saopštenju za medije kosovskog predsedništva navodi se da je Havel bio veliki prijatelj Kosova, te da mu je zbog toga bilo dodeljeno najviše odlikovanje „Zlatna medalja za mir, demokratiju i humanizam – Dr. Ibrahim Rugova“.
XS
SM
MD
LG