Dostupni linkovi

Posle izbora, opet o podeli


Građanka srpske nacionalnosti na biralištu u Gračanici, 12. decembar 2010.
Građanka srpske nacionalnosti na biralištu u Gračanici, 12. decembar 2010.
Rezultati kosovskih izbora, kao i dvosmislene poruke koje su tamošnjim Srbima slate iz Beograda, za posledicu će po svemu sudeći imati: na jednoj strani dublje podele i otpužbe između vodećih srpskih političkih partija i na drugoj izmenu u strategiji Srbije pred pregovore o takozvanim tehničkim pitanjima sa Kosovom.

Sagovornici navode da Beograd sveže izborne rezultate sada može potegnuti i kao opravdanje za oživljavanje ideje o podeli Kosova, a ima i onih koji su uvereni da bilans glasanja od 12. decembra ponajviše odgovara upravo Srbiji.

Sve što se dogodilo bilo je očekivano, izjavio je ministar zadužen za kosovska pitanja Goran Bodanović. Očekivano južno od Ibra je izašlo dosta birača srpske nacionalnosti, mada:

“Poznato je da je bilo velikih krađa i velikih manipulacija. Prema podacima koje mi imamo izašlo je duplo manje Srba od onoga što se prikazuje”.


Detalji o navodnim malverzacijama nisu obelodanjeni, a dan nakon izbora na kojima su se Srbi odazvali daleko ozbiljnije nego 2007. godine, kada ih je glasalo manje od dva odsto, nosilac Jedinstvene srpske liste Ranđel Nojkić procenjuje da su se stekli uslovi koji će posebno pogodovati vlastima u Beogradu.
Ranđel Nojkić: Beograd će ovu situaciju iskoristiti odlično kako bi rešio mnoge probleme.

“Beograd će ovu situaciju iskoristiti odlično kako bi rešio mnoge probleme. S obzirom da su rezultati glasanja takvi kakvi jesu, reći će - pa dobro vi ste se opredelili za te institucije, pa će tako polako možda vršiti određenu racionalizaciju”,
kazao je Nojkić.

Navodi to na zaključak da Beograd ne samo da ne može nego i ne želi da pomogne kosovskim Srbima, što direktno konstatuje analitičar Dušan Janjić.

“Tu je reč i o budžetskim davanjima i o smanjenom broju plata i drugo”,
rekao je Janjić.

Podele među predstavnicima Srba


Možda je ušteda bila ono čime se vlast u Srbiji vodila, ali je već na biralištima bilo očigledno da će najdirektniji učinak nejasnog odnosa Beograda prema svojim sunarodnicima na Kosovu, biti dublje podele među političkim predstavnicima Srba.
Predizborni bilbord Samostalne liberalne stranke u Gračanici, 7. decembar 2010.

Jutro nakon izbora Rada Trajković, takđe sa Jedinstvene srpske liste, optužila je Samostalnu liberalnu stranku za teške izborne manipulacije zbog čega je najavila i da će tražiti poništavanje rezultata izbora. Tvrdi i kako je tu partiju favorizovala Vlada Srbije. U našem programu za Srbiju odgovorio je državni sekretar u kosovskom ministarstvu Oliver Ivanović.

“To su potpuno besmislene optužbe. Apsurd je da sada oni koji su se oglušili o stav Vlade, sada optužuju Vladu za svoje ponašanje”,
kazao je on.

Liberali, partija koja se nada da će u Parlamentu osvjiti barem osam od deset za Srbe zagarantovanih mandata, bez posebnog objašnjenja ne osvrću se ni na ocene da su se “oglušili” o pozive Beograda, niti na optužbe Rade Trajković.

“Mislim da su to najobičnije gluposti. Na kraju krajeva ko gubi ima pravo da se ljuti”,
rekao je funkcioner ove stranke Petar Miletić.

Postavlja se pitanje da li je poraz Jedinstvene srpske liste, koja se po rečima Ranđela Nojkića može nadati zauzimanju svega dva poslanička mesta u Skupštini Kosova, poraz i politike Srbije. Pitanje je logično jer se proteklih sedmica javno spekulisalo suprotno rečima Rade Trajković da upravo iza njene i Nojkićeve liste stoji srpska Vlada.

No, sve i da je njegova lista imala podršku Beograda, nakon izbora Ranđel Nojkić upravo one koji su krojili stav Srbije označava kao odgovorne za izborni epilog.

“Mene to uopšte nije iznenadilo s obzirom da ljudi koji se nalaze na čelnim nivoima u vlasti u Beogradu, a sa Kosova su, uglavnom su sa severa Kosova. Oni imaju potpuno jedan drugačiji stav prema tome”,
kazao je Nojkić.

Stav o severu

Kakav je zapravo stav prema zoni oko severnog dela Kosovske Mitrovice, odgovara Dušan Janjić:

“Ono što sve treba da nas brine to je sever. Dakle, Beograd se o severu uopšte nije izjasniom, indirektno je sugerirao ono što se i dogodilo malu izlaznost pa i bojkot. To onda znači da se šalje jedna poruka o mogućoj podeli Kosova”.



Dušan Janjić: Beograd se o severu uopšte nije izjasniom, indirektno je sugerisao ono što se i dogodilo - malu izlaznost pa i bojkot. To onda znači da se šalje jedna poruka o mogućoj podeli Kosova

Gotovo polovina srpkog biračkog tela živi severno od Ibra, podseća lokalni lider, često označavan kao nosilac mnogih incidenata u ovoj nestabilnoj regiji, Milan Ivanović. On ne krije zadovoljstvo izbornim rezultatima.

“Niko nije izašao. Jedan Srbin na ove izbore nije izašao, pa čak ni mnogi Albanci u zoni “Tri solitera” i bošnjačkoj, što je dosta interesantno, nisu izašli”
, rekao je Ivanović.

Možda je upravo to bio cilj Beograda, računajući da će tako dobiti opravdanje za ideju o podeli Kosova. Tako nešto ne isključuje direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

“Mislim da i dalje u podtekstu stoji ta ideja. S tim što ona može da bude optimum koji se priželjkuje. Ali može da bude i početni ulog za trgovinu gde bi se kao krajnji rezultat mogao ostvariti neki daleko specijalniji status severnog dela Kosova”,
ocenjuje Popov.
Plakati u Srbiji uoči izbora na Kosovu, Mitrovica 11. decembar 2010.

Uz ocenu da je Beogradu nedostajalo malo više hrabrosti da pozove Srbe na izbore liberal Petar Miletić ipak sumnja da se na zvaničnim nivoima razmatraju mogućnosti po kojima bi izlazak Srba na jugu i bojkot na Severu, moglo poslužiti kao dokaz o nužnosti podele Kosova.

“Zaista ne znam da li to ima bilo kakve veze sa Republikom Srpskom, ali može imati veze sa jugom Srbije. Gde bi podelom Kosova mogao da se otvori i jedan takav problem što ja mislim da u ovom trenutku Srbiji ne treba”,
smatra Miletić.

Međutim, već dan nakon izbora iz Brisela je stigla poruka koja jasno govori o tome šta se od Beograda i Prištine sada očekuje. Zvaničnici EU Štefan File i Ketrin Ešton u zajedničkom saopštenju navode:
File i Ešton: S nestrpljenjem očekujemo da radimo sa novim kosovskim vođstvom i da što pre počne dijalog Prištine i Beograda.

"S nestrpljenjem očekujemo da radimo sa novim kosovskim vođstvom i da što pre počne dijalog Prištine i Beograda“.


Misija u koju će se upustiti imenovani šef pregovaračkog tima, inače pomoćnik šefa diplomatije, Borko Stefanović nakon izbora bitno se ne menja, podvlači Oliver Ivanović.

„Moguće da će koaliciju u Prištini činiti neke druge političke partije, ali u principu to su iste snage koje su i pre ovih izbora bile značajan faktor na Kosovu“
, kazao je on.

Ipak, Ivanović je uveren da će, kako kaže, ozbiljni pregovori početi onda kada bude formirana nova Vlada u Prištini.
XS
SM
MD
LG