Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sigurna plata za bojkotaše i dizače ruku


Premijer Duško Marković obraća se na sjednici Skupštine Crne Gore kojoj ne prisustvuju poslanici iz reda opozicije, 29. mart 2017.

Može li se poslanicima u bojkotu, oduzeti poslanička plata? Od konstituisanja crnogorskog parlamenta, opozicione stranke bojkotuju rad Skupštine.

Bojkot skoro polovine poslanika neće biti uskoro okončan, jer ni opozicija ni vladajuća koalicija ne pristaju na uslove druge strane.

Pored ostalih političkih pitanja, potencira se pitanje finansiranja političkih partija i poslanika koji ne učastvuju u radu Skupštine.

Vladajuća koalicija prigovara opozicionim strankama u bojkotu, da su se odrekli obaveza u parlamentu, a da se istovremeno nisu odrekli plata i privilegija koje status poslanika donosi.

U posljednjoj izjavi premijer Duško Marković je saopštio da više neće pozivati opoziciju da se vrati u institucije, a ujedno zamjerio opoziciji što se uz bojkot Skupštine nisu odrekli i plata i finansiranja iz budžeta.

"Oni koji sjede kući a primaju 2.000 eura platu iz državnog budžeta i traže da ih ja zovem svake nedjelje, će sačekati malo. Mi smo otvoreni za dijalog, vrijeme je da opozicija preuzme odgovornost za ono što su se građani za njih opredijelili na izborima", ukazuje Marković.

"Ta odgovornost znači da svi zajedno, vlast i opozicija, rade u interesu države. Da traže političke mehanizme u parlamentu i van parlamenta da sruše vlast", dodaje predsjednik Vlade Crne Gore.

Duško Marković: Zašto se opozicija nije odrekla plata?
Duško Marković: Zašto se opozicija nije odrekla plata?

Na tezu vlasti o opozicionom primanju plata, a zanemarivanju obaveza, opozicione stranke kontratezom i optužbom – da se aktivnosti poslanika vladajuće koalicije u Skupštini svode na podizanje ruku, odnosno mehaničko izglasavanje prijedloga zakona.

"Radi se o klasičnoj demagogiji. Što se tiče poslanika Demokratskog fronta, mnogo su aktivniji i mnogo konkretnije i aktivnije obavljaju funkciju poslanika, nego što to rade poslanici vladajuće strukture kojima je jedini posao da dižu ruke", kaže poslanik Demokratskog fronta (DF) Milutin Đukanović.

"Nije suština u tome da poslanik sjedi u plenarnoj sali i diže ruku, nego poslanik mora da se ponaša u skladu sa zahtjevima i očekivanjima građana koji su ga izabrali", riječi su Đukanovića.

Pitanje plata opozicionih poslanika koji bojkotuju rad Skupštine, postavlja se već više mjeseci. Da li poslanicima koji ne učestvuju u radu Skupštine mogu biti oduzete zarade koje se kreću od 1.500 do 2.000 eura?

Nedavno je generalni sekretar Skupštine Aleksandar Jovićević saopštio za Pobjedu da "nije primjereno da poslanici koji bojkotuju rad parlamenta primaju puni iznos plate", ali da mogućnost uskraćivanja plata nije decidno uređeno poslovnikom.

Poslanik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Obrad Mišo Stanišić oštro kritikuje činjenicu da se poslanici u bojkotu nisu odrekli i plata.

"To je njihov obraz. Oni su bojkotovali i u prethodnom sazivu i proveli vrijeme na ulicama, a ne u parlamentu a primali su platu. Najredovniji su bili kad se plata prima i sve prinadležnosti, kao i mi koji radimo i funkcionišemo u parlamentu. Parlament funkcioniše i bez njih. Poslije bezbroj poziva da uđu u parlament, opozicija ne ulazi i to je postalo bespredmetno", kaže Stanišić.

"Uvjeren sam da veliki dio opozicije, nije opozicija vlasti nego opozicija državi Crnoj Gori i njenom demokratskom napretku", tvrdi poslanik DPS-a.

Bojkot – (ne)legitiman čin

Čelnici institucija Vlade i parlamenta već mjesecima bezuspješno pokušavaju da vrate opozicione poslanike u parlament.

Bojkot opozicije je nastupio odmah po konstituisanju nove Skupštine, jer je stav opozicije da je izborni ambijent bio nelegitiman zbog stvaranja ambijenta državnog udara na dan parlamentarnih izbora.

Uslov opozicije za povratak u institucije je da vlast pristane na prijevremene parlamentarne izbore. Ovaj zahtjev opozicije vlast odlučno odbija.

Treba reći da su se poslanici opozicionih Demokrata Alekse Bečića odrekli dijela svojih poslaničkih zarada i usmjerili taj novac na obnovu škola u Crnoj Gori.

Aleksa Bečić
Aleksa Bečić

Poslanik Građanskog pokreta URA Neđeljko Rudović kaže da je bojkot parlamenta jedini ispravan način političkog djelovanja opozicije u datim okolnostima i potpuno legitiman čin.

"Mi smo dobili mandat od naših podržavalaca da se borimo za naše ciljeve na način za koji procjenimo da je najbolji. I svakodnevno dobijamo ohrabrenja od građana koji traže bolju, drugačiju i pravedniju Crnu Goru, da istrajemo i u bojkotu i da nastavimo dalje sa drugim vidovima otpora uzurpaciji vlasti", navodi Rudović.

"Gospoda iz DPS-a neka pogledaju svoje redove. Neka se sjete nekih svojih poslanika koji su godinama primali plate, a riječ prozborili nisu. Nego su služili za izglasavanje odluka i zakona kreiranih u centrima moći, a zatim formalno prolazili Vladu i parlament", dodaje poslanik Građanskog pokreta URA.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG