Dostupni linkovi

Poslana prva telepatska poruka na svijetu


Ilustracija

Tim istraživača uspio je prvi put telepatskim putem prenijeti informaciju između dvije osobe na udaljenosti većoj od 8.000 kilometara. Poruka je poslana iz Indije u Francusku bez korištenja invazivne hirirugije na testnim subjektima.

U studiji su učestvovale četiri osobe u dobi od 28 do 50 godina. Mozak jedne osobe, koja je slala poruku, bio je povezan sa kompjuterom dok su ostali primali poruku.

Prvi učesnik se nalazio u Indiji i pokazane su mu riječi prevedene u binarni sistem, te je morao predvidjeti aktivnosti za svaki dio informacija. Naprimjer, mogli su pomjeriti svoje ruke za 1 ili noge za 0.

Tehnika poznata kao elektroencefalogrija, koja snima signale mozga vanjski, korištena je za snimanje misli kao odlaznih poruka koje potom šalje putem interneta.

S druge strane, elketromagnetna indukcija korištena je da stimulira vizuelni korteks mozga s vana i prosljeđuje signal uspješno ostaloj trojici učesnika u Francuskoj.

"Željeli smo saznati da li pojedinac može komunicirati direktno između dvije osobe čitajući moždane aktivnosti jedne osobe drugoj i to na velikoj fizičkoj udaljenosti iskorištavanjem postojećih komunikacijskih puteva. To je naravno internet i postavlja se pitanje da li možemo razviti eksperiment koji bi prevazišao govor i tipkanje preko interneta i uspostaviti direktnu komunikaciju mozak-mozak između dva subjekta koja su fizički udaljena poput udaljenosti između Indije i Francuske", rekao je Alvaro Pascual-Leone, jedan od autora studije.

U istraživačkom timu učestvovali su istraživači sa Harvard univerziteta kao i eksperti iz Francuske i Španije.

XS
SM
MD
LG