Dostupni linkovi

Đukanović: BiH treba veću međunarodnu podršku


Milo Đukanović i Željko Komšić u Sarajevu, 23. febraur 2010.
Premijer Crne Gore Milo Đukanović boravio je u BiH, gdje se sasatao sa najvišim predstavnicima vlasti. Boravak u Sarajevu otvorio je predavanjem u Bosnjačkom institutu, gdje je istakao da BiH i Crna Gora nemaju nijedno otvoreno pitanje, te da bi odnosi ove dvije zemlje trebale poslužiti ostalima u regionu.

Crnogorski premijer rekao je da BiH vidi kao jedinstvenu zemlju čiji je teritorijalni suverenitet i intergritet neupitan i da je bez toga nemoguće razgovarati o evroatlantskim integracijama u regionu. U narednom periodu političari u BiH moraju preuzeti odgovornost za svoju zemlju, kako je to učinjeno u Crnoj Gori nakon nezvisnosti, što je i dovelo na korak do kandidatskog članstva u EU, poručio je Đukanović:

„Da se obezbijedi održivost BiH, da se u tijesnoj saradnji sa relevantnim međunarodnim činiocima kreira onaj neophodni minimum ustavnih reformi koji će doprinijeti funkcionalnosti BiH. Dakle, Bosna treba da opstane, ali Bosna mora da bude i sastavni dio evropskih i evroatlantskih integracija, ne može disonirati u odnosu na ono što je strategija čitavog regiona i zbog toga nam je potrebna funkcionalnost države Bosne da bi mogla ići nesmetanom dinamikom ka ovim svojim ciljevima. Zagovarao sam da Crna Gora preuzme odgovornost za svoju budućnost u svoje ruke. Zagovaram i to da Balkan mora konačno da preuzme odgovornost za svoju budućnost u svoje ruke. Onda se to odnosi i na Bosnu.“
Ključno pitanje regiona Zapadnog Balkana je pitanje stabilnosti. Ako je ta teza tačna, onda je i integracija svih zemalja Zapadnog Balkana nezaobilazan put za učvršćivanje naše regionalne stabilnosti.

Iako se Bosnom i Hercegovinom ne može dugoročno upravljati na postojeći način, Đukanović smatra da je za ozbiljnije pokušaje promjene Ustava ipak potrebno sačekati da prođu oktobarski izbori. Do tada Bosni i Herecegovini treba veća podrška međunarodne zajednice na putu ka EU i NATO-u, što je sigurna budućnost svih zemalja Balkana s obzirom na događaje iz protekle dvije decenije, ističe Đukanović:

„Ključno pitanje regiona zapadnog Balkana je pitanje stabilnosti. Ako je ta teza tačna, onda je i integracija svih zemalja zapadnog Balkana nezaobilazan put za učvršćivanje naše regionalne stabilnosti. Imamo isuviše mnogo iskustava koji nas upućuju na zaključak da naši unutarregionalni mehanizmi za očuvanje i učvršćivanje stabilnosti nijesu dovoljno pouzdani.“

Put koji će garantovati učvršćivanje stabilnosti u regionu, prema Đukanovićevom mišljenju, je priključenje zemalja Zapadnog Balkana EU i NATO-u, od čega zavisi i dalji demokratski i ekonomski napredak ovog regiona.

Pročitajte i ovo:
Radmanović: BiH očekuje pomoć susjeda na putu ka EU

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG