Dostupni linkovi

Radmanović: BiH očekuje pomoć susjeda na putu ka EU


Svakog gosta pet minuta dosta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:56 0:00



Mirna Sadiković

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Nebojša Radmanović za RSE kaže kako se nakon imenovanja ambasadora BiH u Beogradu očekuje novo poglavlje u uspostavljanju boljih odnosa BiH i Srbije. Od novog predsjednika Hrvatske Radmanović očekuje toleranciju, ali i konkretnu pomoć BiH na putu ka EU, a domaćim političarima poručuje da dogovor kuću gradi, te da nije najbitnije kakav je unutarnji raspored prostorija.

RSE: Gospodine Radmanoviću, BiH konačno ima ambasadora u Beogradu. Da li to znači početak novog poglavlja u uspostavljanju boljih susjedskih odnosa između BiH i Srbije? Kad to kažem mislim na cijelu BiH, a ne samo jedan njen dio.

Radmanović: Kada je u pitanju BiH, čini mi se da smo pokazali dobru volju prema susjedima svim, iako je nedostajalo i iz BiH dobre volje u dobrim odnosima sa Beogradom. Sada smo svi shvatili, čini mi se, i neke promjene u regionu inače pokazuju da svi shvataju neophodnost rješavanja pitanja.

RSE: Da li možemo očekivati uskoro rješavanje otvorenih pitanja, poput vraćanja državne imovine?

Radmanović: Ne možemo sva pitanja riješiti odjedanput. Ne možemo da riješimo pitanje, na primer, granice sa Hrvatskom već 15 godina, pa nećemo ni sada riješiti preko noći. Ali ako rješavamo jedno po jedno otvoreno pitanje, ako ona ne stoje u ladici, onda stalno napredujemo. I nadam se da će tako biti i sa Srbijom.

RSE: Hrvatska je dobila novog predsjednika Ivu Josipovića. Bivšeg predsjednika Stjepana Mesića kritikovali ste zbog njegovih stavova o BiH, a i on je često kritikovao političkog lidera stranke iz koje dolazite. Šta očekujete od novog predsjednika susjedne zemlje?

Nebojša Radmanović
Radmanović: Očekujem da se radi o predsjedniku jedne zemlje koja je geografski u Evropi i na pragu članstva u EU u 21. vijeku, a to znači toleranciju, razumijevanje, solidarnost. I prve izjave novog predsjednika Hrvatske pokazuju da on jeste takav. Očekujem, naravno, da se ne napada BiH i nesporazumi koji su postojali sa prethodnim predsjednikom Hrvatske bili su vezani za to. Ne možete napasti dio BiH, a reći dobar sam sa drugim dijelom - nije važno kojim dijelom. Onda u cjelini niste dobri i niste dobronamjerni prema BiH.
Siguran sam da će dolazak novog predsjednika, i inače polet u Hrvatskoj koji se osjeća kada su u pitanju reforme i dobrosusjedski odnosi značiti korak ka prosperitetu čitavog regiona. I to je potrebno i Hrvatskoj i nama. Sa Hrvatskom imamo mnogo više otvorenih pitanja nego sa Srbijom, na primer, bez obzira na ove diplomatske nesporazume koji su postojali i na još neke druge nesporazume.
Imali smo veliki broj međudržavnih vijeća na kojima smo utvrđivali zaključke, ali ništa nismo uradili, dakle od imovine u jednoj i u drugoj zemlji, pri čemu treba reći da je tri puta veća imovina BiH u Hrvatskoj nego Hrvatske u BiH, do te vrlo duge granice koja je potpuno neriješena i neutvrđena. Dakle, očekujem mnogo od novog predsjednika. Očekujem da svi predsjednici u regionu pokažu liderstvo 21. vijeka, a ono podrazumijeva dobrosusjedske odnose, pomoć, a ne napadanje jednih prema drugima.

RSE: Prilikom nedavne posjete evropskih parlamentaraca, delegacije američkog Senata, članica NATO-a bh. političarima je data jasna preporuka da je vrijeme da se odluče hoće li se dogovarati i napraviti državu koja može u evropske tokove ili ne. Može li Predsjedništvo prednjačiti u dogovorima različitih političkih opcija i biti primjer?

Radmanović: Često u BiH dolaze delegacije iz čitavog svijeta. I kao što ste rekli, njihovi prijedlozi, bar retorički, jesu dobronamjerni jer su iskazivanje želje da BiH napreduje prema evroatlantskim integracijama. Nažalost, moram reći da nije takav slučaj uvijek sa onim iz njihovih zemalja koji su u BiH i koji bi trebali dnevno da nam pomažu. I to jeste jedno razočarenje. Predsjedništvo je i do sada u okviru svojih ustavnih nadležnosti bilo lider, jer treba reći onima koji ne znaju da bez Predsjedništva nema ni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ni sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom, ni brojnih drugih sporazuma koje imamo s evropskim i drugim razvijenim zemljama. Dakle, siguran sam da će Predsjedništvo, bez obzira na neke druge nesporazume u pogledu unutrašnjih odnosa u BiH, biti lider na tom putu BiH prema razvijenim zemljama. Naravno, ne može Predsjedništvo biti lider u smislu unutrašnjeg uređenja BiH i ustavnih promjena, jer to pripada Parlamentu i političkim liderima, iako mi se čini da previše na tom insistiramo. Kažem da previše insistiramo, jer BiH mora biti uređena onako kako se mi unutar nje dogovorimo, a ne kako stranci to nametnu, jer onda neće funkcionisati. A BiH, po mom viđenju, može i ovakva da ide u EU i u NATO savez ako mi razumno shvatimo unutar BiH da se moramo dogovarati, a ne biti isključivi - jer onda nam nijedan ustav neće pomoći.
XS
SM
MD
LG