Dostupni linkovi

Van Rompay posetio Prištinu


Herman Van Rompay
Herman Van Rompay

Vladavina zakona predstavlja evropsku vrednost a to je i jedan od prioriteta EU na Kosovu, izjavio je u Prištini predsednik Evropske Unije, Herman Van Rompay.

U sklopu diplomatske turneje u regionu, predsednik EU je u utorak posetio Prištinu gde se sastao sa predsednikom Kosova, Fatmirom Sejdiuom, remijerom Hashimom Thaqijem i predsednikom skupštine, Jakupom Krasniqijem.

Van Rompay i Jakup Krasniqi, 06.07.2010.

On je takođe posetio i misiju EU za vladavinu zakona, EULEX, gde ga je dočekao zamenik šefa ove misije Roj Riv.

Nakon sastanka, Herman Van Rompay je izjavio da su aktivnosti misije EU od ključnog značanja za razvoj i podršku evropskih aspiracija Kosovu.

Vladavina zakona je jedna od određenih vrednosti EU i jedan od naših najvažnijih prioriteta ovde na Kosovu. Misija EULEX-a je postigla dobre rezultate. Aktivnosti ove misije odražavaju jako angažovanje EU u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”, kazao je predsednik EU.

Rompay je takođe uverio misiju EU za vladavinu zakona da ima jedinstvenu podršku Brisela. “Svih 27 članica EU potpuno podržavaju rad EULEX-a”, kazao je Rompay.

On je dodao da je rad EULEX-a veoma vredan i važan, koji je ponekad i težak. Ali, ova misija će i dalje imati podršku Brisela.

Iz ureda predsednika Kosova saznaje se da je Sejdiu tokom sastanka sa Rompayem naglasio da su sva postignuća na Kosovu rezultat saradnje i podrške EU Kosovu.

Naša jedina vizija je integracija u EU i NATO i mi očekujemo vašu dalju podršku za realizaciju aspiracija naroda i institucija R. Kosova”, kazao je Sejdiu.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi je tokom sastanka naglasio da je poseta predsednika Hermana Van Rompaja Prištini dokaz da su on lično a i EU posvećeni Kosovu.

Dok, premijer Hashim Thaqi je naveo nastojanja Vlade Kosova za uvođenje reda i zakona na celoj teritoriji zemlje. U tom smislu, on je naglasio da otvaranje kancelarije za civilne usluge u Mitrovici je čin koji nije usmeren protiv ljudi, već će ta kancelarija olaksati usluge za sve građane.

XS
SM
MD
LG