Dostupni linkovi

Do posla teško bez veze i partijske podobnosti


Ilustrativna fotografija, foto:Midhat Poturović
Lela Šćepanović
Predrag Tomović

U Crnoj Gori je prilikom zapošljavanja u državnim organima i dalje najvažniji uslov politička pripadnost, a posao se najlakše može dobiti ukoliko imate jaku vezu kod budućeg poslodavca.

To pokazuje iskustvo Nikšićanke Branke, a do gotovo istog zaključka došli su i u Inicijativi mladih za ljudska prava kroz periodične i godišnje izvještaje i istraživanja.

Brankino iskustvo je nalik i drugim pričama o zapošljavanju. Ipak, njeno iskustvo je van svake zvanične statistike. To je priča koja je jednostavno – život. Diplomirani je profesor sociologije, prosječna ocjena 8,4, hrabra i uporna, godinama je tražila i traži posao.
Rezultati istraživanja o diskriminaciji prilikom zapošljavanja pokazuju da i nacionalna pripadnost igra određenu ulogu ali da je najvažnija politička pripadnost.

"Prvo ti je veza, a potom i fizički izgled. Ako je druga atraktivnija, ljepša od mene djevojka, vjerovatno će prije proći nego ja. Škola ti je zadnja, sada trenutno, iako je uvijek trebalo da bude prva. Udata sam, imam kćerku, muž mi radi privatno, živimo kao podstanari", kaže ona.

I da neko ne bi pogrešno shvatio, nije Branka posao tražila samo u struci. Radila je na zamjeni, po mjesec dva, a trenutno radi kao šnajderski šegrt.

"Prinuđena sam da radim ovdje sada. Radila sam i dok sam studirala i konkurisala sam u nekim radnjama privatnim, ali me nigdje nijesu primili. U jednom lancu prehrane sam konkurisala tri puta ali su me svaki put odbijali. Kao professor nijesam mogla da dobijem posao trgovca. Ja ne potcjenjujem niti jedan posao i profesiju ali znači ni tu nijesam mogla da dobijem posao jer nijesam imala nikoga", kaže Branka.

Prekvalifikovana

Iako diploma i dobar prosjek ne garantuju da će neko biti dobar radnik ili profesor Branka želi šansu da odradi pripravnički staž.

"16 godina sam učila, prosjek mi je 8,4. Na sva vrata sam zakucala i jednostavno su me pitali - ko vas šalje kod mene? Na moj odgovor da je meni valjda dovoljna škola da konkurišem, oni su mi samo rekli - hvala. Bila sam i u srednjoj Medicinskoj školi, da bih eventualno odradila pripravnički. Tamo mi je direktor škole rekao - Ko vas šalje kod mene? Meni je sve bilo jasno, jer nijesam imala preporuku. Tražio mi je, reda radi broj telefona, zvaće me, čućemo se ako bude nešto... Ali sam shvatila da je to samo način da me otkači", priča Branka.

Gledano očima onoga ko godinama traži posao, Branki se čini da je danas važna partijska podobnost.

"Došlo je jednostavno vrijeme u kojem se samo zapošljava onaj ko koga ima. Jednostavno rade jake veze, a mi koji smo završili školu, ako nemamo vezu možemo samo da sjedimo kući."

Ona zna da su protekcija i veza uvijek bile prisutne u našem društvu. Možda zbog toga što je na takve primjere nailazila, Branka ističe:

"To je bilo uvijek i prije ali nije u ovoj mjeri kao danas, unazad nekoliko godina. Danas se zapošljava samo na političkoj osnovi. Ako nijesi član DPS ne možeš ni ulice da čistiš."

Branka ne vjeruje institucijama sistema.

"Pa, ne! Zašto bih prijavila kada inspekcija radi sa njima? U ovoj državi nema inspekcije. U ovoj državi korupcija vlada. U ovome vremenu i sa ovom vlašću ništa se ne može promijeniti. Jednoga dana možda, ako bi se vlast promijenila možda bi se i takva situacija promijenila, ali za sada ne."

Diskriminacija prilikom zapošljavanja

Branka vjeruje u sebe, u bolja vremena i da postoje ljudi, koje doduše još nije srela, ali umeju da cijene znanje više od partijske knjižice. Nada se da će jednoga dana raditi u učionici.

"Pa nemam pojma, ići ću dalje. Na sva vrata ću kucati, kao i do sada. Upornost jedino pobjeđuje."
Milan Radović
Milan Radović iz Inicijative mladih za ljudska prava kaže i da rezultati njihovog istraživanja o diskriminaciji prilikom zapošljavanja pokazuju da nacionalna pripadnost igra određenu ulogu ali da je najvažnija politička pripadnost. To su im u većini potvrdili lideri nacionalnih partija kojima su nekoliko puta slali upitnike ali i građani Rožaja, Ulcinja i Podgorice koji su, ili zaposleni ili su konkurisali za posao u državnoj službi.

"Građani koji su učestvovali u našem istraživanju su i posvjedočili o takvom ponašanju nadležnih u državnim institucijama i kroz svoje iskustvo u dolaženju do posla i da im je jako značajno bilo pripadanje nekoj političkoj partiji koja je na vlasti, bilo na nacionalnom bilo na lokalnom nivou. Tako da smatram da je politička pripadnost u Crnoj Gori jako važan uslov da se dođe do posla danas u Crnoj Gori", kaže Radović.

On navodi da je jedan od zaključaka istraživanja i to da dobijanje posla po partijskoj liniji utiče na nacionalnu strukturu zaposlenih u Crnoj Gori.

"Što je neprihvatljivo ali se onda dovodi u vezu sa nezastupljenošću pripadnika etničkih zajednica jer, ukoliko mi u Crnoj Gori još uvijek imamo veliki broj partija sa nacionalnim predznakom, onda se može naći ta veza sa tim zašto je i pripadnika etničkih zajednica manje, upravo iz razloga što je mnogo manji broj njih u građanskim nego u nacionalnim partijama gdje ih ima puno više. No, te nacionalne partije su u opoziciji", zaključuje on.
XS
SM
MD
LG