Dostupni linkovi

Portugal će ipak tražiti finansijsku pomoć


Simbol eura ispred Evropske centralne banke
Simbol eura ispred Evropske centralne banke
Priredila: Mirjana Rakela

Portugal je nakon višemjesečnog negiranja da će tražiti financijsku pomoć izvana, ipak, pokleknuo.

Premijer u ostavci Jose Socrates u obraćanju naciji kazao je da nije bilo izbora. Portugal će, procjenjuje se, trebati između 60 i 80 milijardi eura.

Pojedine agencije u četvrtak javljaju kako vlada još nije uputila službeni zahtjev, te da o uvjetima financijskog spašavanja treba razgovarati i s predstavnicima opozicije.

Vlada u Lisabonu dugo se opirala traženju pomoći. Sve do srijede se ponavljalo kako je država "u mogućnosti ispuniti svoje financijske obveze", unatoč zabrinutosti tržišta zbog solventnosti zemlje s približavanjem rokova za otplatu duga.

Portugal treba vratiti 4, 252 milijarde eura 15. aprila, te 4,899 milijardi eura 15. juna.

Premijer u ostavci Jose Socrates u obraćanju javnosti u srijedu kasno navečer je priznao da su Portugalu "nužno" potrebni "mehanizmi financiranja koji stoje na raspolaganju u okviru EU-a kako bi se spasio financijski sistem i ekonomija zemlje.

Portugalski premijer u ostavci Žoze Sokrates u palati Sao Bento u Lisabonu, 06. april 2011.
"Moja obaveza i moja odgovornost je misliti na nacionalni interes. Vlada je odlučila zatražiti pomoć Evropske komisije. Informirao sam predsjednika Republike i zatražio da poduzme nužne korake kako bi obavijestio i druge političke stranke", kaže Socrates.

"Država je neodgovorno dovedena u težak položaj na financijskim tržištima", ocijenio je, misleći pritom na neodrživi rast kamata na portugalski dug, nakon odbacivanja novog programa štednje socijalističke vlade u parlamentu, zbog kojega je 23. marta i dao ostavku.

Opozicija podržava pomoć EU

Socrates je u govoru istaknuo kako vjeruje da će ga opozicijski lideri podržati u zahtjevu je se radi o teškom trenutku, i bez takvog koraka stvari bi mogle biti još gore.

Lider opozicije Pedro Passos Coelho podržao je vladin potez, naglašavajući će da budućnot biti jasnija nakon 5. juna za kada su zakazani prijevremni izbori.

"Ovaj korak treba sagledati kao prvi u nizu da se realnost više ne može sakrivati, ali i da se terbamo suočiti s problemima”
, rekao je lider opozicije.

Portugalska ekonomija je najmanja i najslabija u okviru eurozone, i druge članice su već mjesecima pozivale vladu u Lisabonu da pristine na izvanjsku pomoć, kako se kriza ne bi prelila i na druge članice što bi moglo ugroziti euro.

Portugal je gotovo godinu dana ustrajavao na tome da mu izvanjska pomoć neće trebati. Socrates je bio spreman na to da snizi i životni standard građana iako je Portugal već imao visoku stopu nezaposlenosti sa slabom perspektivom za zapošljavanje mladih i obrazovanih ljudi.

Zemlja ima privredni rast manji od jedan posto već cijelo desetljeće, dok su socijalni programi i troškovi vlasti bile gotovo jednaki onima u bogatijim članicama EU. Bilo je jasno da je takvo stanje neodrživo.

Pomoć Portugalu biti će i središnja tema sastanka evropskih ministara financija u četvrtak u Budimpešti.
XS
SM
MD
LG